Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku
Jeśli śledzicie mojego bloga, to zapewne wiecie, że jestem świeżo po detoksie na diecie warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej. Jednak to jeszcze nie koniec, ponieważ z diety tej trzeba jeszcze wyjść tak, aby nie zaprzepaścić jej efektów. W tym tygodniu do swojej diety włączyłam zakazane dotąd warzywa i owoce, a także odrobinę tłuszczów roślinnych.
Ponieważ wielu z Was pyta mnie, co jem w trakcie tego wychodzenia z postu dr Dąbrowskiej, postanowiłam podzielić się z Wami jednym z moich przepisów na proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Są to kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i oczywiście bezglutenowe.
Polecam je nie tylko tym, którzy wychodzą z postu, ale również tym, którzy dbają o linię, bo kotleciki są jak najbardziej fit 😀
Z podanych przeze mnie porcji wychodzi ok. 14-18 sztuk kotlecików, w zależności od ich rozmiaru 😉
Kotleciki z kalafiora i cukinii – przepis krok po kroku
Aby przygotować kotleciki z kalafiora i cukinii, będziecie potrzebować:
- 1 średniej wielkości kalafiora
- 1 cebulę (ja używam fioletowej, ale może być również zwykła)
- 2 średnie lub 3 małe cukinie
- 1 cebulę dymkę
- 1 łyżkę oliwy z oliwek (może być również olej)
- przypraw – ja używam soli himalajskiej, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej i ostrej oraz kurkumy
Wegańskie kotleciki z kalafiora i cukinii – przygotowanie krok po kroku:
1. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy przez ok. 10 minut i rozdrabiamy widelcem.
2. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, po czym odciskamy z wody.
3. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
4. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a dymkę myjemy i kroimy w krążki.
5. Pokrojone cebule wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy.
6. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku.
7. Z powstałej masy formujemy kotleciki – nabierając solidną porcję na łyżkę i formując kulki, które później delikatnie spłaszczamy.
8. Tak przygotowane kotleciki z kalafiora i cukinii, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
9. Po tym czasie, wyciągamy upieczone kotleciki z piekarnika.
I to już wszystko. Nasze wegańskie kotleciki z kalafiora i cukinii są już gotowe! Teraz wystarczy je podać i delektować się smakiem 😉
Według mnie, najlepiej smakują w towarzystwie surówki lub młodych warzyw gotowanych na parze.
Jak Wam się podobają moje kotleciki z kalafiora i cukinii? Lubicie takie warzywne dania? Zdarza się Wam je przygotowywać? A może macie jakieś swoje ulubione warzywne kotleciki? Jeśli tak, koniecznie dajcie znać! 😉
Smacznego! 🙂
A jeśli szukacie przepisu na wywar warzywny, koniecznie zajrzyjcie tutaj:
Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku
Ja akurat jakąś wielką fanką kotlecików warzywnych nie jestem, ale wyglądają tak, że zjadłabym ze smakiem 😀
Jeśli lubisz kalafiora i cukinię, to warto spróbować 😉
Musze do Ciebie wwpaść na obiad hi
Zapraszam! 😀
Wygladaja bardzo apetycznie, jednak w tym wypadku to nie przepis dla mnie
Nie każdemu przypadną do gustu takie dania 😉
Te wszystkie Twoje przepisy skoro nie jadam mięsa są dla nie stworzone 🙂
To kiedy wpadasz na obiad? 😀
A kiedy zapraszasz 🙂
W każdej chwili 😉
Moje dwa ulubione warzywa 🙂 z chęcią spróbuję 🙂
Uwielbiam Twoje przepisy, pasują w mój gust kulinarny. : )
Bardzo się cieszę i jest mi niezmiernie miło! 🙂 :*
bardzo lubię warzywne kotleciki, szczególnie z cukinii, teraz mam ochotę sprawdzić Twój przepis 🙂
Wielkie dzięki za ten przepis.
Cała przyjemność po mojej stronie! :* 🙂
Aż głód poczułam czytając ten przepis, takie kotleciki napewno by mi smakowały
Polecam, bo są naprawdę w szybkie w przygotowaniu, a przy tym pyszne! 🙂
wypróbuję, bardzo prosty ten przepis 🙂
I szybki 😉
Uwielbiam cukinię i kalafior, więc muszę spróbować w tej formie 🙂
Koniecznie daj znać, czy smakowały 🙂
Nie jadłam nigdy wegańskich kotelcików, więc to chyba dobra okazja by spróbować 😀
Czasem warto poeksperymentować ze smakami 😀