Kopytka jaglane z czarnuszką – przepis krok po kroku
Kopytka to kolejny ze smaków mojego dzieciństwa, który uwielbiam. Moja Babcia bardzo często przygotowywała je na obiad. Ja najbardziej lubiłam klasyczne – polane rozpuszczonym masełkiem – dla mnie miały cudowny smak! 😉
Moja wersja kopytek jest oczywiście bezglutenowa, a w dodatku lżejsza i bardziej fit 😉
Kasza jaglana idealnie nadaje się do ich przygotowania, a w połączeniu z czarnuszką, tworzy naprawdę wyjątkowy smak!
Podane przeze mnie proporcje wystarczają na przygotowanie porcji dla dwóch osób.
Kopytka jaglane z czarnuszką – przepis krok po kroku
Aby przygotować kopytka jaglane z czarnuszką, będziecie potrzebować:
- 140 g suchej kaszy jaglanej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżkę masła
- wody do gotowania kaszy oraz do gotowania kopytek
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczki czarnuszki
- soli do smaku (ja, jak zawsze, używam soli himalajskiej)
Kopytka jaglane z czarnuszką – wykonanie krok po kroku:
1. Kaszę jaglaną gotujemy w proporcji 1:3 (jedna porcja kaszy na 3 porcje wody np. 0,5 szklanki kaszy na 1,5 szklanki wody).
Mój sprawdzony sposób na gotowanie kaszy jaglanej jest taki:
- Suchą kaszę prażę na suchej patelni, stale mieszając do momentu, aż zrobi się jaśniejsza i zacznie pachnieć.
- Przerzucam kaszę na sito i dokładnie płuczę zimną wodą, po czym otrząsam z wody.
- Wypłukaną kaszę wrzucam na gotującą się, osoloną wodę i gotuję na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Kaszy podczas gotowania nie należy mieszać.
- Po tym czasie odstawiam kaszę na kolejne 15 minut, aby doszła, również pod przykryciem.
2. Ugotowaną i ostudzoną kaszę mielimy w maszynce do mielenia mięsa przez najmniejsze oczka.
3. Do zmielonej kaszy dodajemy sól, kurkumę oraz czarnuszkę i mieszamy, kosztując, czy jest dobrze doprawiona.
4. Kiedy nasza mieszanka ma idealny smak, dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto nie powinno się kleić.
5. Z tak przygotowanego ciasta, formujemy wałeczki, które delikatnie spłaszczamy i kroimy pod ukosem na kawałki.
6. Przygotowane w ten sposób kopytka jaglane wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem kilku kropel oleju i gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
7. Ugotowane kopytka jaglane z czarnuszką przekładamy łyżką cedzakową na talerz lub odcedzamy je na sitku.
I to wszystko. Nasze kopytka jaglane z czarnuszką, są już gotowe. Mnie najbardziej smakują polane rozpuszczonym masłem. Można je również podawać z sosem lub dipem szpinakowym, albo na słodko – polane śmietaną i posypane cukrem 😉
Smacznego! 🙂
A jeśli szukacie innego przepisu z kaszy jaglanej, polecam zapiekankę:
Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku