Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami – przepis krok po kroku
Odkąd nauczyłam się przygotowywać risotto, jestem jego wielką fanką. Jednak teraz, kiedy jestem świeżo po diecie dr Dąbrowskiej, ryż jest dla mnie póki co zbyt ciężkostrawny. Postanowiłam zatem zamienić ryż na kaszę gryczaną i zamiast risotta, przyrządzać kaszotto 😉
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na moją ulubioną wersję kaszotto z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek, pomidorów i kukurydzy. Jest ono proste w przygotowaniu i oczywiście bezglutenowe 😉
Danie to świetnie nadaje się na obiad, na kolację lub na lunch. Można je również przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy 🙂
Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami
Aby przygotować kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami będziecie potrzebować:
- 300 g kaszy gryczanej niepalonej
- 400 g pieczarek
- 1 dużego pomidora lub 2 małych
- 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa)
- 2 ząbków czosnku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 750 ml wywaru warzywnego lub bulionu*
- 4 łyżek oleju lub oliwy
- 4 łyżek łuskanego słonecznika – opcjonalnie
- przypraw – u mnie są to: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra oraz kminek
* Przepis na prosty wywar warzywny znajdziecie TUTAJ. Możecie przyrządzić go również na maśle lub oleju kokosowym, dusząc na nim warzywa przez 5 minut, a dopiero później zalać je wrzątkiem, dodać przyprawy i gotować 😉
Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami – wykonanie krok po kroku:
1. Kaszę wsypujemy na sito, a następnie dokładnie płuczemy zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia.
2. Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię, żeby puściły wodę i się podsmażyły. Można dodać do nich szczyptę soli, a pod koniec smażenia, również nieco masła, by je przyrumienić.
3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, natomiast czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
4. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju lub oliwie, po czym dodajemy do nich kaszę i smażymy przez ok. 5 minut na średnim ogniu, co chwilę mieszając.
5. Po tym czasie, podlewamy całość chochelką wywaru, mieszamy i dusimy.
Czynność powtarzamy, do momentu, aż wywar się skończy.
6. W międzyczasie, na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy słonecznik i podprażamy go.
7. Przed dolaniem ostatniej porcji wywaru, dodajemy pieczarki oraz kukurydzę i dusimy wszystko razem, aż do odparowania wywaru.
8. Pod sam koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz przyprawy i jeszcze przez moment dusimy.
9. Gdy kaszotto będzie gotowe, posypujemy je prażonym słonecznikiem.
I to wszystko. Nasze kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami jest już gotowe! Teraz wystarczy je tylko podać i rozkoszować się jego smakiem 🙂
Oczywiście, możecie również przygotować kaszotto z grzybami lub innymi dodatkami, które lubicie.
Mieliście kiedyś okazję jeść kaszotto z kaszy gryczanej? Lubicie tego typu dania? A może wolicie klasyczne risotto? 😉
Smacznego! 🙂
A gdybyście mieli ochotę na zapiekankę, polecam ten przepis:
Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem – prosty i szybki przepis krok po kroku
Kaszotto jeszcze nigdy nie jadłam, ale lubię chyba wszystkie kasze i w każdej postaci, więc myślę, że kaszotto też kiedyś spróbuję 🙂
Pysznie wygląda 🙂
I zapewniam Cię Kochana, że jest pyszne! 🙂
Kaszotto jeszcze nie jadłam. Zarówno kaszę i ryz uwielbiam, więc myślę, że by mi smakowało 🙂
Uwielbiam dania z kaszą w różnej postaci.
Ja też, bo są smaczne i sycące 🙂
Wyglada bardzo apetycznie 😀
Bardzo bardzo lubię kaszę 🙂
Ja od gryczanej jestem uzależniona! 😀
uwielbiam takie potrawy, z tym, że dodaję mięsko 😀
Jak najbardziej można i z mięskiem 😀
Nie lubie kaszy, wiec to nie dla mnie:)
zdrowo i na dodatek pożywnie. lubimy tak 🙂
My też! 🙂
Z chęcią zrobię – mój mąż ostatnio chciał zrobić coś takiego ale nie mielismy przepisu.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakować! 🙂
Kochana chyba kiedyś wpadne do ciebie na obiad 🙂 Kaszotta nie jadłam nigdy
A zapraszam, zapraszam! 🙂
Wygląda apetycznie i z tego co widzę, dosyć łatwe w przygotowaniu 🙂
Dla mnie łatwiejsze niż risotto 😉
Lubię zarówno risotto jak i kaszotto 🙂
To naprawdę świetne dania! 🙂