Jesienna szarlotka bezglutenowa – prosty przepis krok po kroku
Nie wiem jak Was, ale mnie jesień nastraja bardzo relaksacyjnie. Wieczory najchętniej spędzałabym owinięta kocem, z kubkiem ulubionej herbaty, kakao lub gorącej czekolady. A do nich najlepiej pasuje szarlotka bezglutenowa! 🙂
Nie ukrywam, jesień wyzwala we mnie Łasucha 😀
Częściej mam ochotę na coś słodkiego, bo jak już mam ten kubek ulubionego napoju, to aż się prosi o jakieś ciasto.
Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis, na bardzo prostą, jesienną szarlotkę, pachnącą cynamonem – oczywiście bez glutenu 😉
Szarlotkę piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm.
Jesienna szarlotka bezglutenowa – prosty przepis krok po kroku
Do przygotowania szarlotki będziecie potrzebować:
- 10 dkg mąki ryżowej
- 5 dkg mąki kukurydzianej
- 5 dkg mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 12 dkg cukru kryształu
- Cukier waniliowy ok 1-2 dkg
- 3 łyżeczki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dkg schłodzonego masła lub margaryny (można zmieszać)
- 1 kg jabłek
- łyżeczka cynamonu
- Łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- Cukier kryształ – do smaku, by jabłka były dobrze słodkie, co podkreśli ich smak
Szarlotka bezglutenowa – wykonanie krok po kroku:
1. Do miski wkładamy wszystkie suche składniki oraz śmietanę.
2. Masło/margarynę ścieramy na jarzynowych oczkach.
Można też wszystkie składniki wyłożyć na kuchenny blat i całość posiekać nożem.
3. Ciasto zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania.
4. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą lub wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego, po czym umieszczamy na ok 30 minut w zamrażalniku.
Gdy chcemy umieścić je w lodówce, zostawiamy je tam na ok 1 godzinę.
5. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce, na grubych oczkach jarzynowych. Dodajemy cukier i cynamon. Sprawdzamy smak, po czym opcjonalnie możemy dodać mąkę ziemniaczaną dla lepszego związania jabłek podczas pieczenia.
6. Smarujemy formę tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
7. Połową kuli ciasta wykładam spód – jeśli nie uda nam się rozwałkować, możemy nałożyć kawałkami i dłonią rozprowadzić, by powstała w miarę równej grubości warstwa.
8. Pozostałą połowę ciasta odkładamy do lodówki.
9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na ok 15 minut (aż się lekko zarumieni).
10. Po wyjęciu, nakładamy przygotowaną masę jabłkową i ścieramy na grubych oczkach tarki drugą połowę ciasta.
11. Bezglutenową szarlotkę pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.
12. Po wyjęciu i przestudzeniu, możemy szarlotkę posypać cukrem pudrem.
I to już wszystko. Nasza jesienna szarlotka bezglutenowa, jest już gotowa. Zapewniam Was, że ciasto jest pyszne, kruche i delikatne. Mnie najlepiej smakuje w towarzystwie ulubionej kawy 😉
A jakie są Wasze ulubione jesienne ciasta? Koniecznie podzielcie się ze mną swoimi typami! 🙂
Kocham szarlotkę <3
Ja też! <3 ^^