Jarzynka a la Vegeta – prosty przepis krok po kroku
Jako, że jesień jest idealnym czasem na robienie przetworów na zimę, postanowiłam podzielić się z Wami moim sprawdzonym przepisem na jarzynkę, która świetnie się sprawdza w trakcie zimowego gotowania. Jest ona nie tylko idealnym dodatkiem do potraw, ale również świetną bazą do zup i sosów.
Dzięki niej, można w szybki sposób przygotować wywar, bez konieczności stosowania kostek rosołowych, czy przypraw typu Vegeta.
W dodatku jej przygotowanie jest bardzo proste, choć wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy jest tego warty! 🙂
Z podanych przeze mnie proporcji, powinno wyjść 10 – 12 półlitrowych słoików jarzynki.
Jarzynka a la Vegeta – prosty przepis krok po kroku
Do przygotowania domowej Vegety będziecie potrzebować:
- 1 kg marchwi
- ½ kg selera
- 1 kg pietruszki
- 1 kg cebuli
- ½ kg pora
- 1 kg pomidorów
- zielenina: natki pietruszki, naci selera, koperku (według uznania)
- 1 kg soli (ja używam różowej soli himalajskiej)
Jarzynka a la Vegeta – sposób przygotowania krok po kroku:
1. Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz selera obieramy i myjemy. Pomidory, pory oraz zieleninę dokładnie myjemy.
2. Wszystkie warzywa mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Możemy je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, aby ułatwić sobie ich wrzucanie do otworu maszynki.
Jeśli nie posiadacie maszynki do mięsa, możecie je równie dobrze zetrzeć na tarce, a zieleninę posiekać. Użycie maszynki do mielenia mięsa jest po prostu szybszym i wygodniejszym sposobem. Dzięki niej, nasza Jarzynka a la Vegeta będzie też delikatniejsza w konsystencji 😉
3. Zmielone lub starte warzywa mieszamy z solą. Ważne jest dokładne wymieszanie tak, aby dobrze rozprowadzić sól.
4. Tak przygotowaną jarzynkę nakładamy do słoików i zakręcamy.
I to już wszystko! Nasza Jarzynka a la Vegeta jest nie tylko idealnym dodatkiem do potraw, ale również świetną bazą do zup i sosów, bez konieczności stosowania kostek rosołowych jest już gotowa. Można ją teraz odstawić lub od razu używać 😉
A Wy robicie przetwory na zimę? Koniecznie dajcie znać, jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy! 🙂
A jeśli szukacie innych sprawdzonych przepisów na przetwory, koniecznie zajrzyjcie na bloga Kosą po patelni!
Znajdziecie tam wiele ciekawych przepisów, które z pewnością Was zainspirują! 🙂
hmmm takiej jeszcze nigdy nie robiłem zazwyczaj przygotowuję suszoną w formie przyprawy – ciekawy pomysł
My robimy co roku 😉
Jak długo można ją przechowywać?
U mnie stoi całą zimę 😉 Sól dobrze konserwuje, ale warto ją przechowywać w chłodnym miejscu 🙂
Witam. Właśnie skończyłam robić Vegetę wg Pani przepisu. Ile mniej więcej dodawać jej do zupy?
Dzień dobry 🙂
Ciężko powiedzieć, bo wszystko zależy od ilości zupy i preferencji smakowych 😉 Ja zawsze zaczynam od jednej łyżki i kosztując, dodaję po trochu, aż będzie odpowiednio słona.
Oczywiście nie używam już wtedy soli, bo sama jarzynka jest wystarczająco słona.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję bardzo
Bardzo proszę i życzę smacznego gotowania! 🙂
Ja już tak długo nie używam przypraw typu Warzywko czy Vegeta, że nie pamiętam jak wygląda opakowanie… ale kusisz, trzeba spróbować! 🙂
Ja też nie pamiętam jak opakowanie wygląda, bo u mnie od lat się tą robi na zimę 😉
oczywiście pewnie żadna z nas nie tęskni 😛
Absolutnie nie! 😀
a trzeba te słoiczki zagotować ?
Nie trzeba 🙂 Sól jest naturalnym konserwantem. Wystarczy trzymać je w chłodnym miejscu 🙂
Ja dodaję jeszcze czosnek i ostre papryczki,solę i pozostawiam na całą noc,aby dobrze się połączyły wszystkie składniki.
Pakuję potem do słoików i na wierzch polewam około dwoma łyżkami oleju.
Tak jeszcze nigdy nie robiłam, ale na pewno wypróbuję! 🙂 Dziękuję za podpowiedź! 🙂
Świetny i zdrowy pomysł <3
To prawda! My korzystamy z tego przepisu od lat 🙂
Dziękuję za polecenie tego przepisu na domową jarzynkę. Jestem przekonana, że już w bliższej przyszłości uda mi się z niego skorzystać, bo jest naprawdę super.
Naprawdę polecam, bo przydaje się do wielu dań 🙂