Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację – prosty przepis krok po kroku
Ponieważ sporo ostatnio było na moim blogu ciast i dań obiadowych, postanowiłam, że dzisiaj podzielę się z Wami pomysłem na śniadanie lub kolację. Będę to proste w przygotowaniu jajeczne muffinki 🙂
Bardzo lubię jeść jajka pod różnymi postaciami, ale czasem zwykła jajecznica, czy jajko na miękko to za mało. Kiedy mam więc ochotę na „coś więcej”, przygotowuję wytrawne muffinki z różnymi dodatkami.
Dzisiaj mam dla Was przepis na najbardziej klasyczne z nich, czyli jajeczne muffinki z szynką, serem i warzywami.
Jeśli przejadły się Wam jajecznice, omlety, czy gotowane jajka, koniecznie wypróbujcie ten przepis! 🙂
Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację – przepis krok po kroku
Aby przygotować wytrawne jajeczne muffinki, będziecie potrzebować:
- 6 jajek
- 4 łyżek mleka (u mnie mleko bez laktozy)
- 4-5 plasterków szynki
- 5 dag sera żółtego
- pół czerwonej papryki
- opcjonalnie: dwóch małych ogórków kiszonych
- ulubionych przypraw – ja dodaję soli himalajskiej, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki, kurkumy oraz mielonego kminku
- opcjonalnie: pół łyżeczki sody oczyszczonej
Będziecie również potrzebować formy na muffinki i/lub foremek. Ja używam silikonowych foremek, które umieszczam w dużej, metalowej formie. Silikonowe foremki są o tyle wygodniejsze, że nie trzeba ich smarować tłuszczem 😉
Z podanych proporcji przygotujecie 10 sztuk muffinek.
Jajeczne muffinki – wykonanie krok po kroku:
1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Wybijamy jajka i dobrze je roztrzepujemy przy pomocy widelca, rózgi bądź miksera.
Warto się do tego przyłożyć, bo wtedy nasze muffinki będą pulchniejsze 😉
3. Do jajek dodajemy mleko, przyprawy oraz opcjonalnie sodę oczyszczoną i jeszcze chwilę mieszamy.
4. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli szynkę, ser oraz warzywa i dokładnie mieszamy.
5. Otrzymaną w ten sposób masę, wlewamy do foremek na muffinki, mniej więcej do 2/3 ich wysokości.
Jeśli używacie formy metalowej, trzeba ją najpierw posmarować odrobiną tłuszczu.
6. Tak przygotowane muffinki jajeczne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
7. Po tym czasie, wyciągamy je z piekarnika. W trakcie pieczenia muffinki urosną, jednak po wyciągnięciu z piekarnika nieco oklapną, co jest normalnym zjawiskiem 😉
I to już wszystko. Nasze jajeczne muffinki są już gotowe. Oczywiście podajemy je zaraz po upieczeniu, na ciepło. Idealnie smakują w towarzystwie domowego chleba. Mój sprawdzony przepis na taki chlebek, znajdziecie TUTAJ.
Koniecznie dajcie znać, co myślicie o takim pomyśle na śniadanie lub kolację. Skusicie się na takie jajeczne muffinki? 😉
Smacznego! 🙂
A jeśli szukacie innych pomysłów na śniadanie lub kolację polecam moje przepisy:
A ja jutro po dyżurze bym zjadła takie pyszności.
Oj tak, byłyby idealne! 🙂
Wyglądają świetnie i z chęcią bym spróbowała :). Swoją drogą świetna alternatywa właśnie dla omletów itp. 🙂
To prawda 🙂 Ja rzadko jadam omlety, bo nie mam do nich cierpliwości 😀
Wygladaja przepysznie kochana, mysle ze skorzystam i z tego przepisu <3
Bardzo mnie to cieszy Kochana! <3 :)
Zrezygnowałabym z szynki i byłoby dla mnie idealnie 🙂
Dodatki można dobierać dowolnie, więc każdy znajdzie coś dla siebie 😉
mniam! przepysznie one wyglądają. Będę musiała kiedyś takie chłopcom zrobić.
Polecam Kochana! 🙂 Dzieciom bardzo smakują 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie. Spróbuję chyba:).
Koniecznie takie zrobię !! 🙂
Daj znać, czy Ci smakowały 🙂
robiłam już takie muffinki, są przepyszne 🙂
To prawda 🙂 Idealna opcja na weekendowe śniadanie 😉
Ale smacznie się prezentują! Z pewnością wypróbuję ten przepis:)
Polecam, bo są pyszne i sycące! 🙂
coś ala jajecznica ale w innej formie, fajny pomysł!
Jajecznica z piekarnika 😀 dobre! 😀
Fajny pomysł na przemycenie warzyw i na sprzątanie lodówki z resztek 😉
Oj tak, to prawda 🙂 Dobrze się sprawdzają nawet u małych niejadków 😉
Ja ostatnio piekłam w formie do babeczek chleb tostowy z boczusiem szczypiorkiem i jajkiem – pychotka. Zjem i to! 🙂
Ooo muszę kiedyś wypróbować, bo nigdy takiego nie robiłam 🙂
Zachwycasz mnie swoimi przepisami. Czyżby ukryty talent? 🙂
Raczej uwielbienie do jedzenia 😀
Znowu coś nas łączy! 😀
Hahaha 😀 No popatrz, jakie jesteśmy podobne 😉
Zapisuje sobie przepis, chociaż muszę znaleźć ser i szynkę bez laktozy ;P
Ja szynkę kupuję z lokalnej wędzarni, taką prawdziwą, domową 😉 A ser też kupuję bez laktozy, choć ostatnio czytałam, że sery żółte w ogóle jej nie zawierają.
jajeczne muffinki znamy i lubimy, dla dzieci idealne 🙂 Jak często robię omlet z warzywami na patelni 🙂
Ja też lubię omlety, ale muffinki są łatwiejsze w przygotowaniu 😀
Robiłam podobne muffinki, ale spróbuję także z Twojego przepisu je upiec
Lubię takie przepisy zdecydowanei na kolację rano brak czasu
Albo na śniadanie w weekend 😉
Pysznie wyglądają. Zawsze mnie czymś skusisz 🙂
Muszę sobie zrobić to na śniadanko!
Polecam! 🙂 Na niedzielne nadają się idealnie ^^
Bardzo fajny i szybki przepis na śniadanie. Napewno je wypróbuję na śniadanie dla mojego synka, który jest niejadkiem.
Z tego co wiem, dzieci bardzo lubią takie muffinki, bo to fajne urozmaicenie śniadania 🙂
A wiesz, że faktycznie te śniadania są pomijane na kulinarnych blogach? No chyba, że takie fit blogi, to wiadomo – śniadanie najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia 😉 I teraz takie pytanie się pojawia w mojej głowie – mogę zastąpić mleko wodą? 😛 (żarcik, wiesz o co chodzi 😀 )
Mojżesz 😀 Ale się nie znasz, bo bez mleka się nie liczy 😛 😀
A jeśli chodzi o śniadania, to faktycznie zauważyłam, że traktowane są po macoszemu, a szkoda, bo czasem brakuje pomysłów, to by się człowiek zainspirował 😉
ja wrzucam u siebie omlety, owsianki, ale nie są to najbardziej chodliwe tematy… chyba nawet czytelnicy nie są przyzwyczajeni do szukania takich rzeczy na blogach… zawsze można usmażyć jajecznicę czy zjeść kanapkę z pomidorem 😀
No tyż prawda. Ale czasem urozmaicenie jest wskazane 😉