Fit kokosowe kuleczki, czyli jaglane Rafaello – przepis krok po kroku
Kończą się wakacje, a powoli kończyć się będzie też lato. Niesamowite, jak ten czas leci! Na osłodę mam dla Was dzisiaj przepis, na pyszne, delikatne kuleczki kokosowe, które są świetnym zamiennikiem Rafaello.
W dodatku jest to zamiennik fit, a przygotowanie tych kuleczek, jest bardzo proste i szybkie. Jeśli więc szukacie fajnej fit przekąski, to naprawdę warto przygotować te kokosowe kuleczki, czy jak kto woli – jaglane Rafaello 😉
To co, gotowi na kolejną, kulinarną przygodę? 😉
Fit kokosowe kuleczki, czyli jaglane Rafaello – przepis krok po kroku
Aby przygotować jaglane Rafaello, będziemy potrzebować:
- 100 g kaszy jaglanej
- 150 ml wody
- 150 ml mleka kokosowego (może być również migdałowe lub po prostu zwykłe mleko)
- ok. 80 g wiórków kokosowych (50 g do masy + ok. 30 g do obtaczania)
- 3 łyżek ksylitolu (można użyć również cukru trzcinowego lub miodu)
- 1 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- opcjonalnie: garść płatków migdałowych lub 20 obranych migdałów do włożenia do środka
Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 20 kuleczek.
Jaglane Rafaello – wykonanie krok po kroku:
1. Suchą kaszę prażymy na suchej patelni, stale mieszając do momentu, aż zrobi się jaśniejsza i zacznie pachnieć.
2. Następnie przerzucamy ją na sito, dokładnie płuczemy zimną wodą i otrząsamy z jej nadmiaru.
3. Na suchej patelni prażymy też część wiórków kokosowych przeznaczonych do masy, uważając, aby ich nie przypalić.
4. W międzyczasie zagotowujemy mleko z wodą, wrzucamy do nich prażone wiórki oraz kaszę, delikatnie mieszamy, po czym przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Kaszy podczas gotowania nie należy mieszać.
5. Po tym czasie, odstawiamy garnek z ognia i pozostawiamy na kolejne 10 minut.
6. Do ugotowanej kaszy dodajemy olej kokosowy oraz ksylitol, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
7. Całość blendujemy lub miksujemy. Jeśli nie macie blendera lub miksera, możecie równie dobrze użyć tłuczka do ziemniaków, bo masa nie musi być bardzo gładka 😉
8. Z tak przygotowanej masy, formujemy kuleczki o pożądanej wielkości.
W ich środku umieszczamy płatki migdałowe lub migdały (opcjonalnie), po czym dokładnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
9. Przygotowane jaglane Rafaello wkładamy do lodówki na około godzinę. Oczywiście nadają się one do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak w lodówce troszkę stężeją i będą miały jeszcze lepszą konsystencję 😉
I to już wszystko! Nasze kokosowe kuleczki, czyli jaglane Rafaello są już gotowe. Koniecznie przechowujcie je w lodówce!
I pamiętajcie – te kuleczki, to kolejny z zamienników klasyki, który ma magiczną moc znikania w okamgnieniu 😀
Smacznego! 🙂
Polecam również inne moje fit przepisy na desery:
Domowy budyń bez glutenu i laktozy
Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego
Może się skuszę 🙂
Polecam! 🙂
O widzisz na tygodniu mam spotkanie z przyjaciolka wiec chetnie zaskocze ja takimi slodkimi i fit kuleczkami 😀
To koniecznie daj znać, czy Wam smakowały! 🙂 :*
Kochana dodalam mniej xylitolu za to lyzke syropu z agawy i wyszly przepyszne :*
I znowu fajny przepis, który muszę wypróbować. Narobiłaś mi nimi niezłego smaku 🙂
Dziękuję Kochana! 🙂 W takim razie koniecznie musisz wypróbować! 😀
Ja lubię wszystko co kokosowe a takie Fit Rafaello też pewnie przypadło by mi do gustu😁
Ja też, dlatego musiałam się tym przepisem podzielić 😀
Zapisuje przepis i na pewno niedługo zrobię, bo zawsze chciałam 😀
Koniecznie daj znać, jak Ci smakowały! 🙂
Ja bym chyba musiała robić proporcji x3 :D. U mnie rafaello i jego zamienniki znikają momentalnie 😛
Nie tylko u Ciebie 😀 Dlatego ja zawsze od razu robię więcej 😉
brzmi przepysznie!
Widzę fit i kokos obok siebie i wiem że śa dla mnie
Połączenie idealne 😀
Kradne przepis i wkrótce zrobię takie cuda 😉
Bardzo mnie to cieszy! 🙂 Koniecznie daj znać, czy Ci smakowały 😉
Kocham rafaello ❤❤❤
Jedne z najbardziej kuszących słodyczy 😉
Uwielbiam kokosowy smak, lubię kasze jaglaną, więc raczej nie pozostaje mi nic innego jak spróbować! 😀 Jedyne co zmienię w przepisie to oczyszczanie kaszy z goryczki – ja już się przyzwyczaiłam do przepłukiwania wrzątkiem, więc nie będę kombinować, bo się boję, że za szybko przestanę ją prażyć 😉
Sposobów na pozbycie się goryczki jest dużo, więc każdy może wybrać taki, który mu pasuje 🙂 U mnie ten najlepiej się sprawdza już od dawna 😉
Te kuleczki wygladają bardzo apetycznie, może kiedys je przygotuję 🙂
Polecam bardzo, bo są pyszne! 🙂
Rafaello jedne z moich ulubionych ciasteczek
Smak, który pamięta się na długo 😉
Jeszcze nie robiłam, ale gdzieś już jadłam. Zdecydowanie podoba mi się ta zdrowa wersja znanego smakołyku
I w dodatku równie pyszna! 🙂
Przepyszne są, robiłam je 🙂 Ciasto rafaello też bardzo lubię, spróbuj, jak nie jadłaś 🙂
Właśnie się ostatnio zastanawiałam, czy nie zrobić tego ciasta 🙂
uwielbiam Rafaello, a te kuleczki wyglądają obłędnie, na pewno wykorzystam Twój przepis
Bardzo polecam, bo smakują wyśmienicie! 🙂
jadłam bardzo podobne, skład robionych w domu i smakowały wtyśmienicie.
Ja uwielbiam takie domowe zamienniki, bo wtedy wiem, co jem 😉
Chętnie bym wpadła do Ciebie na takie kuleczki 🙂
W takim razie zapraszam na kawkę i kuleczki Kochana! 🙂 :*
Super! 😀 🙂
Takie kuleczki to muszą bosko smakować.
Oj tak! „Niebo w gębie”, jak to mówią 😀
Uwielbiam, i często sama robię
Nie przypuszczałam, że przygotowanie takich kuleczek jest takie łatwe. Zapisuje sobie przepis i na niedzielę zrobię
Pewnie, że łatwe, więc polecam bardzo! 🙂
Jak ja kocham wszystko co kokosowe! Mogę wpaść nz kawkę?
Jasne Kochana, zapraszam! 🙂
Wyglądają tak smakowicie, że mam ochotę je od razu wszystkie zjeść 🙂
Oj ciężko się powstrzymać, zwłaszcza, kiedy się już spróbuje 😉