Idealna przekąska między posiłkami – Chlebek proteinowy
Z pewnością kojarzycie to uczucie, kiedy chce Wam się jeść pomiędzy posiłkami, ale nie macie nic pod ręką, a do kuchni daleko. Co wtedy? Jak zaspokoić mały głód? Z pomocą przychodzi odżywczy i jednocześnie smaczny chlebek proteinowy.
Podjadanie może być zdrowe
Podjadanie między posiłkami często kończy się sięgnięciem po wysokokaloryczne i niezdrowe przekąski, jak słodycze, ciastka czy napoje gazowane. Wrzucamy coś szybko „na ząb”, myśląc, że to tylko kilka niewielkich kawałków czekolady, mały batonik czy nic nieznacząca drożdżówka, która nie zrobi nic złego dla sylwetki. Tymczasem okazuje się, że batonik i czekolada zawierają tyle kalorii, ile jeden pełnowartościowy posiłek. Problem w tym, że niezdrowe przekąski są pozbawione wartościowych składników. Zamiast nich występuje tam głównie utwardzony tłuszcz typu trans, cukier i mąka pszenna.
Podjadanie pomiędzy posiłkami wcale nie musi tak wyglądać! Znacznie lepszym rozwiązaniem niż wspomniane przekąski okazuje się chlebek proteinowy. Jest on bowiem bogaty w składniki odżywcze, sycący i po prostu smaczny. Pod względem wartości odżywczych okazuje się znacznie korzystniejszy od zwykłego, białego chleba, który bazuje na tuczącej i niezdrowej mące pszennej, często z domieszką drożdży i cukru. Chlebek proteinowy jest ponadto bardzo wygodny w spożyciu, ponieważ dzięki kruchości można go łatwo dzielić, nakładać na niego „smarowanie” czy przenosić w torebce albo plecaku.
Chlebek proteinowy dobry na masę mięśniową ale i na odchudzanie
Gluten, cukier, tłuszcz, barwniki, konserwanty oraz inne „dodatki” to nieodłączne składniki chleba produkowanego przemysłowo, dostępnego w większości sklepów i piekarń w Polsce. Chlebek proteinowy jest zaś pozbawiony tych wszystkich „polepszaczy”, które w przypadku zwykłych, przemysłowych chlebów mają na celu przede wszystkim przedłużenie terminu przydatności do spożycia. On natomiast bazuje na starannie dobranym, wysokiej jakości ryżu, który dostarcza prawie 60 g węglowodanów złożonych w każdych 100 g produktu.
Poza ryżem, który jest źródłem wolno wchłanianych cukrów złożonych, chlebek proteinowy ma w składzie również izolat białka grochu i groch łuskany. Przede wszystkim te dwa składniki odpowiadają za wysoką zawartość protein. Inne składniki znajdujące się w chlebku proteinowym to siemię lniane, sól oraz odtłuszczone nasiona słonecznika i sezamu. Całość dopełnia błonnik owsiany, który powinien ucieszyć głównie osoby odchudzające się.
Jednak niezależnie od tego, czy chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów, czy przybrać na wadze i zbudować masę mięśniową, chlebek proteinowy będzie dobrym rozwiązaniem.
Wyważona kompozycja naturalnych składników roślinnych dostarczających z jednej strony węglowodany złożone, a z drugiej białko, sprzyja kształtowaniu sylwetki w każdym aspekcie. Nie można nie zwrócić uwagi także na korzystne działanie prozdrowotne, jakim wykazuje się chlebek proteinowy, dostarczając organizmowi wielu witamin, minerałów i mikroelementów. To po prostu zdrowa, smaczna i pożywna przekąska!
* Artykuł powstał przy współpracy z portalem https://www.sfd.pl
Polecam również kompendium wiedzy nt. Białka