Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku
Pozostając w temacie smaków dzieciństwa, dzisiaj mam dla Was przepis na kolejną słodką przekąskę, czyli idealne gryczane gofry bezglutenowe. Gofry najbardziej kojarzą mi się z latem i z wakacjami, ponieważ wtedy najczęściej je jadałam 🙂
Najbardziej lubiłam takie z bitą śmietaną i owocami – brzoskwiniami, truskawkami, czy malinami. Ostatnio zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam odkurzyć swoją gofrownicę 😉
Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi 13-14 gofrów prostokątnych.
Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku
Aby przygotować gryczane gofry bezglutenowe, będziecie potrzebować:
- 200 g mąki gryczanej lub zmielonej kaszy gryczanej niepalonej *
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ryżowej
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 350 ml wody
- 80 ml oleju do ciasta + olej do smarowania gofrownicy
- 80 g cukru trzcinowego (można również użyć ksylitolu, wtedy będą bardziej fit 😉 )
- gofrownicy 😉 (Ja używam gofrownicy marki Dezal, model 301.4)
*Ja używam kaszy gryczanej niepalonej, którą uprzednio mielę w młynku do kawy ;)
Gryczane gofry bezglutenowe – wykonanie krok po kroku:
1. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, na puszystą masę.
2. Rozgrzewamy gofrownicę.
3. Do ubitych jajek dodajemy kolejno: olej, wodę oraz mąki z proszkiem do pieczenia i cały czas miksujemy.
Ciasto miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
4. Kiedy gofrownica jest już dobrze nagrzana, smarujemy jej kratki niewielką ilością oleju. Najlepiej to zrobić przy pomocy pędzelka, aby olej rozprowadził się równomiernie. Dzięki temu, zapobiegniemy przywieraniu gofrów do kratek gofrownicy.
5. Przy pomocy chochelki wlewamy porcję ciasta tak, aby wypełniło zagłębienia gofrownicy.
6. Zamykamy gofrownicę i pieczemy gofry aż do uzyskania złotego koloru.
Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, dlatego po 2-3 minutach, warto sprawdzić ich kolor.
7. Gotowe gofry przekładamy na talerz z pomocą drewnianej lub teflonowej łopatki.
Jeśli gofry nie chcą się oderwać od kratek gofrownicy oznacza to, że była za mało posmarowana olejem. Natomiast jeśli się rozwarstwiają oznacza to, że gofrownica nie była wystarczająco rozgrzana.
I to wszystko. Nasze gryczane gofry bezglutenowe, są gotowe do podania z ulubionymi dodatkami.
Oczywiście, najlepiej podawać je kiedy są ciepłe 😉
Smacznego! 🙂
A jeśli macie ochotę na bezglutenowe ciasto, polecam czekoladowe brownie 😉
Bezglutenowe Brownie, czyli prosty przepis na ciasto czekoladowe krok po kroku
* Wpis zawiera link afiliacyjny z Programu Partnerskiego Ceneo.pl.
Muszę kiedyś sobie sprawić gofrownicę…
Jeśli lubisz gofry, to koniecznie! 😉
Przepis na gofry pewnie kiedyś sprawdzę, ale rzuciło mi się w oczy coś innego… kiedyś myślałam, że problemem „bezglutenowców” jest mały wybór asortymentu spożywczego, ale teraz widzę, że wręcz przeciwnie i problem jest inny – gdzie kupić taką kuchenną szafę, która pomieści te wszystkie mąki?! 😉
U mnie wszystko się mieści, więc nie jest tak źle 😀
muszę w takim razie przyjść na kurs organizacji szafek kuchennych, bo mnie się zawsze kasze i makarony ledwo w szafce upychają…
Zapraszam, choć żadna ze mnie Perfekcyjna Pani Domu 😀 😛
O właśnie, gofra to ja bym zjadła 😉 proszku do pieczenia bezglutenowego szukałam jakiś czas przed świetami, dopiero w tesco udało mi się dostać, wzięłam od razu zapas bo w marketach niby wszystko a to czego trzeba nie ma. Ja jeszcze dodatkowo do takich gofrów dodaję np kawałki bananów albo innych owoców zamiast cukru, same z siebie dają słodycz 😉 I od gofrownicy wiele zależy 😉
Świetny pomysł z tymi owocami! Na pewno wypróbuję 🙂 A od gofrownicy faktycznie bardzo dużo zależy, dlatego warto zainwestować w dobry sprzęt 😉