Domowy ketchup z cukinii – przepis krok po kroku
Jeśli śledzicie mojego bloga, to zapewne wiecie, że jestem wielką entuzjastką domowych i zdrowszych zamienników sklepowych produktów. Dlatego dzisiaj, pozostając w temacie przetworów, mam dla Was przepis na domowy ketchup z cukinii 😉
Tym razem będzie to przepis, który kilka lat temu dostałam od mojego Dziadzia. Od tego czasu, domowy ketchup z cukinii jest obowiązkowym punktem na mojej liście przetworów.
Jeśli tak jak ja, lubicie takie domowe zamienniki klasyki, to bardzo Wam polecam wypróbowanie tego przepisu! 🙂
Domowy ketchup z cukinii – przepis krok po kroku
Aby przygotować domowy ketchup z cukinii, będziecie potrzebować:
- 1,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 500 g koncentratu pomidorowego
- 300 g cukru (u mnie cukier brązowy)
- 200 ml octu (1 szklanka)
- 1 łyżeczki pieprzu (u mnie pieprz ziołowy)
- 1 łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki chilli
- soli (ja używam różowej soli himalajskiej)
Domowy ketchup z cukinii – wykonanie krok po kroku:
1. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i kroimy, a cebulę obieramy i kroimy.
2. Wrzucamy je razem do miski, dodajemy sporą ilość soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4-5 godzin.
3. Po tym czasie odcedzamy z puszczonej przez nie wody i całość wrzucamy do garnka.
4. Dodajemy cukier i pozostałe przyprawy, zagotowujemy i gotujemy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
5. Po tym czasie, dodajemy ocet oraz przecier pomidorowy i całość miksujemy.
6. Otrzymany ketchup gotujemy jeszcze przez 5 minut, po czym jeszcze gorący, nakładamy do wyparzonych słoików, które dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
7. Tak przygotowane słoiki z ketchupem pasteryzujemy.
W tym celu:
- Wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego ściereczką tak, aby się ze sobą nie stykały, a woda mogła między nimi swobodnie przepływać.
- Wlewamy gorącą wodę do ¾ wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia.
- Gotujemy przez 15 minut. W trakcie pasteryzacji wieczka słoików powinny się uwypuklić.
- Po tym czasie, wyciągamy słoiki, po czym jeszcze raz dokładnie dociskamy i dokręcamy wieczka, a następnie odwracamy je do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na dobę.
- Przed schowaniem słoiczków z ketchupem należy się upewnić, że nic z nich nie wyciekło, a zakrętki mocno trzymają 🙂
I to już wszystko. Nasz domowy ketchup z cukinii jest już gotowy. Słoiczki z ketchupem warto przechowywać w chłodnym miejscu, a po otwarciu – koniecznie w lodówce!
A Wy robicie takie domowe ketchupy, czy korzystacie ze sklepowych? Skusicie się na taki domowy ketchup z cukinii? 😉
Smacznego! 🙂
A jeśli szukacie inspiracji na przetwory, polecam moje przepisy:
Jarzynka a la vegeta
Frużelina czereśniowo-jabłkowa
Domowa nutella śliwkowa
Kochana dziekuje i bede robic w poniedzialek 😀
Koniecznie daj znać, czy Ci smakuje! 🙂 :*
Lojezusie ależ Ty masz dziewczyno parę do tego typu robót 🙂
To tak w ramach relaksu 😀
U mnie uwielbiają ketchup, ale sama robię rzadko. Ciekawa jestem jak on smakowo wychodzi 🙂
Nie smakuje tak, jak te sklepowe, ale jest naprawdę pyszny 😉
Domowy ketchup z cukinii – to brzmi świetnie. Muszę wypróbować ten przepis.
My go uwielbiamy! 🙂
warto wypróbować, coś nowego!
mniam, ależ te keczupy wyglądają super, i jakie banalnie proste te przepisy, koniecznie muszę wypróbować
Dokładnie! 🙂 Prosty przepis, a w dodatku wiemy, co jemy 😀
Robiła coś bardzo podobnego, wyszło pysznie 🙂 Bardzo lubię przetwory z cukinii 🙂 Będę jeszcze robiła z Twojego przepisu, słoiczki już kupiłam 🙂
Bardzo mnie to cieszy 🙂 Koniecznie daj znać, czy Ci smakuje 🙂
moja mamka robi domowy keczup, ale z cukinii nie jedliśmy- kradnę przepis 😉
Cieszę się bardzo i mam nadzieję, że będzie Wam smakował 🙂
Kocham cukinię i wszystko co z nią związane, jednak takiego ketchupu jeszcze nie widziałam i nie jadłam. Z przyjemnością skorzystam z przepisu 🙂
Koniecznie daj znać, czy Ci smakuje! 🙂
Mam dużo cukini, a ketchupu z niej jeszcze nie robiłam
To może warto spróbować? 😉
Trochę skomplikowany proces. Jednak sam ketchup jest pyszny 🙂
Może troszkę skomplikowany, ale smak wynagradza wszystko! 🙂
U nas już kolejny rok taki ketchup robi furorę.
Bo jest naprawdę pyszny! 🙂
akurat po każdych zbiorach na działce mamy tyle cukinii, że mogłabym chyba wypróbować wszystkie przepisy świata, więc jak zwykle podrzuciłaś przepis w najlepszym momencie 😀
Ma się ten synchron 😀 U nas też spore zbiory w tym roku, więc wykorzystuję wszystkie możliwe przepisy 😉
Ketchupy jem czesto wiec i domowym nie pogardze
Cukinia, to nie do końca mój smak, jem sporadycznie jedynie z grilla, ale o takim sposobie na jej przetworzenie nie słyszałam. Zaintrygowałaś mnie i zarazem przekonałaś do zrobienia takiego ketchupu 😀
W tym ketchupie smaki się mieszają i nie ma on wyraźnego posmaku cukinii, więc warto spróbować 😉
Fajny przepis, w tamtym roku robiłam, myślę, że w tym roku również zrobię 🙂
Ja też co roku robię i kończą się bardzo szybko 😉
Sama nie robię, ale miałam okazje spróbować takiego ketchupu i bardzo mi smakował
Domowe przetwory są pyszne! 🙂
Ja generalnie nie lubię keczupu.
Dobrze, że to tylko dodatek do potraw i nie jest niezbędny 😉
Muszę zrobić i ja! 🙂 zdrowy i na pewno smaczny 🙂
Polecam bardzo 🙂 Idealny zastępnik sklepowych ketchupów 😉
Zazwyczaj korzystam ze sklepowych, ale może skuszę się zrobić wg Twojego przepisu.
Ten jest naprawdę fajnym zamiennikiem dla sklepowych ketchupów 🙂
1/66 składu to cukier.. może przepis na coś z mniejszą jego ilością?
Ja ostatnio zastępuję cukier ksylitolem, ale faktycznie, może czas pomyśleć nad nowym przepisem? 😉
Pozdrawiam serdecznie!