Domowy budyń bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku
Szaruga za oknem nie nastraja pozytywnie, trzeba więc wziąć sprawy w swoje ręce i zadbać o drobne przyjemności, które poprawią nam nastrój. A jak wiadomo, nic nie poprawia humoru lepiej, niż słodka przekąska.
Dlatego dzisiaj mam dla Was prosty przepis na domowy budyń bez glutenu i laktozy, który idealnie się sprawdzi jako małe słodkie co nieco.
Pamiętam, że w dzieciństwie bardzo lubiłam, kiedy Babcia przygotowywała nam budyń. Był on antidotum na wszelkie smutki i smuteczki.
Moja wersja nie zawiera glutenu, laktozy ani innych polepszaczy smakowych. W dodatku idealnie sprawdzi się nie tylko jako budyniowa przekąska, ale również jako baza pod masy do ciast.
Oczywiście proporcje można dostosowywać do własnych potrzeb, ponieważ z podanych przeze mnie, wychodzi dosyć sporo budyniu 😉
Domowy budyń bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku
Do przygotowania budyniu będziecie potrzebować:
- 1 l mleka ryżowego lub innego mleka bez laktozy
- 2-3 żółtka jajek
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki ryżowej
- 4 łyżki cukru trzcinowego, zwykłego lub ksylitolu
- 1 łyżkę cukru waniliowego (jeśli nie macie prawdziwego cukru waniliowego, możecie dodać wanilinowy, ale w mniejszej ilości)
Domowy budyń bez glutenu i laktozy – wykonanie krok po kroku:
1. Z 1 l mleka odlewamy 200 ml (szklankę).
2. Do pozostałej części mleka dodajemy cukier trzcinowy oraz waniliowy i zagotowujemy.
3. Do odlanej wcześniej części mleka dodajemy żółtka oraz mąki i dokładnie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki.
4. Kiedy mleko z cukrem się zagotuje, zmniejszamy nieco ogień i powoli wlewamy mieszankę z żółtkami i mąkami, cały czas mieszając.
5. Gdy składniki dobrze się połączą, zmniejszamy ogień do minimum i od czasu do czasu mieszkając, gotujemy całość przez ok. 2-3 minuty.
Uważajmy przy tym, by budyń bez glutenu i laktozy nie przywarł do spodu naczynia.
I to wszystko. Nasz domowy, bezglutenowy budyń bez laktozy jest już gotowy.
Oczywiście w trakcie gotowania możemy do niego dodać kakao lub karob, aby otrzymać budyń kakaowy lub czekoladowy. Można również zrobić wersję owocową, dodając po prostu owoce lub zagęszczony sok.
Mnie mój budyń bez glutenu i laktozy najlepiej smakuje z domowym sokiem malinowym 😉
Smacznego! 🙂
A jeśli szukacie przepisu na pyszne ciasteczka bezglutenowe, polecam te:
Bezglutenowe ciasteczka deserowe – prosty przepis krok po kroku
Kocham budyń ❤
♥️
Spróbowałam dzisiaj, ale troszeczkę zmodyfikowałam przepis 🙂
Bez cukru, ale z wiórkami kokosowymi. Słodkie samo w sobie i pyszne 🙂
Warto eksperymentować 🙂 Ja też często dodaję do niego różne dodatki 🙂
Super. Muszę się ośmielić i spróbować
Dziękuję. Ważne że prosty przepis.
Też lubię proste i szybkie przepisy 🙂 Życzę smacznego! ♡