Domowe ptasie mleczko bez pieczenia – przepis krok po kroku
Jesień rozgościła się na dobre, a co za tym idzie, mój wewnętrzny Łasuch domaga się słodkości 😉
Dlatego dzisiaj mam dla Was prosty przepis na deser, który moim zdaniem idealnie wpisuje się w jesienny klimat, czyli domowe ptasie mleczko bez pieczenia 🙂
Smak ptasiego mleczka to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa! Ale kto powiedział, że trzeba kupować je w sklepie? 😉
Jeśli nie lubicie piec ciast, a macie ochotę na własnoręcznie przygotowane słodkości, ten przepis jest dla Was! 🙂
Ptasie mleczko przygotowuję w tortownicy o średnicy 22 cm.
Domowe ptasie mleczko bez pieczenia – przepis krok po kroku
Aby przygotować domowe ptasie mleczko bez pieczenia, będziecie potrzebować:
- 4 duże jajka
- 4 łyżki żelatyny
- 9 łyżek cukru (u mnie cukier trzcinowy)
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 szklankę (200ml) słodkiej śmietany 30%
- 1 opakowanie galaretki (ja używam truskawkowej galaretki bezglutenowej)
- 15 g cukru waniliowego (ok. 1 łyżki)
- 200 ml wody do rozpuszczenia żelatyny
Domowe ptasie mleczko bez pieczenia – wykonanie krok po kroku:
1. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawiamy do schłodzenia.
2. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody, aby napęczniała, po czym zalewamy gorącą wodą do pełnej szklanki (200 ml).
Moja rada: W trakcie przygotowywania poszczególnych warstw żelatyna powinna być gorąca, dlatego najlepiej podgrzewać szklankę, w której się znajduje, w garnku z gorącą wodą.
Przygotowywanie poszczególnych warstw:
Warstwa pierwsza
3. Białka z 2 jajek ubijamy na sztywno.
4. Nadal ubijając, dodajemy 3 łyżki cukru i 5 g cukru waniliowego.
5. Następnie dodajemy 2 żółtka i nadal ubijamy, aby masa zrobiła się puszysta.
Aby warstwa była bardziej żółta, możemy dodać pół łyżeczki kurkumy.
6. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy 1/3 z szklanki gorącej żelatyny.
7. Kiedy masa jest dobrze wymieszana, wlewamy ją do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i odstawiamy do stężenia, najlepiej do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy kolejną warstwę.
Warstwa druga
8. Ubijamy na sztywno białka 2 jajek.
9. Dodajemy 3 łyżki cukru i 5 g cukru waniliowego i nadal ubijamy.
10. Nadal ubijając, dodajemy 2 żółtka.
11. Dodajemy 2 łyżki kakao i nadal ubijamy, aby masa była puszysta.
12. Ponownie zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy 1/3 z szklanki gorącej żelatyny.
13. Dobrze wymieszaną masę wylewamy do tortownicy na warstwę żółtą, odstawiamy do stężenia (najlepiej do lodówki) i przystępujemy do przygotowywania ostatniej warstwy.
Warstwa trzecia
14. Ubijamy śmietankę 30%.
15. Dodajemy 3 łyżki cukru i 5 g cukru waniliowego i nadal ubijamy.
16. Kiedy cukier się rozpuści, zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy pozostałą część żelatyny.
17. Dokładnie wymieszaną masę, przelewamy na do tortownicy na pozostałe warstwy i ponownie odstawiamy do stężenia.
18. Kiedy ostatnia warstwa dobrze stężeje, na wierzch wylewamy ostudzoną galaretkę i odstawiamy do lodówki.
19. Po stężeniu galaretki, nasze domowe ptasie mleczko bez pieczenia jest gotowe! 🙂
Jeśli nie lubicie galaretki, możecie równie dobrze pominąć ten krok lub zamienić ją np. na bitą śmietanę 😉
Smacznego! 🙂
A gdybyście mieli ochotę jednak coś upiec, polecam jesienną szarlotkę 😉
nie przepadam za ptasim mleczkiem ;p
Z gustami się nie dyskutuje 😉
Brzmi pysznie i idealnie na jesienny wieczór! Uwielbiam domowe słodkości, a Twoje domowe ptasie mleczko bez pieczenia wydaje się być świetną opcją dla kogoś takiego jak ja, kto ceni sobie prostotę w przygotowaniu, ale jednocześnie szuka czegoś wyjątkowego.
Ja też uwielbiam domowe słodkości, a to ptasie mleczko faktycznie jest wyjątkowe 😉