Proste ciasto z bananami bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku
Tak po cichutku muszę się Wam przyznać, że jestem wielkim łasuchem i choć staram się dbać o linię, nie umiem sobie odmówić słodkości 😉
Wychodzę jednak z założenia, że kawałek ciasta, (no dobra dwa kawałki :D) na tydzień, to jeszcze nie taka straszna rozpusta 😉
Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na kolejne ciasto – tym razem bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Moje ciasto z bananami jest oczywiście bezglutenowe, a w dodatku bez dodatku laktozy.
Jeśli więc tak jak ja lubicie czasem dostarczyć swojemu podniebieniu odrobinę przyjemności, ten przepis jest dla Was 😉
Proste ciasto z bananami bez glutenu i laktozy – prosty przepis krok po kroku
Aby przygotować ciasto z bananami, będziecie potrzebować:
- 80 g mąki ryżowej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 30 g skrobii ziemniaczanej
- 3 dużych lub 4 małych jaj
- 100 ml oleju rzepakowego
- 140 g cukru kryształu (ja użyłam cukru trzcinowego)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 dużych bananów
Będziecie również potrzebować formy do pieczenia – ja piekę ciasto w keksówce o wymiarach: 31 x 11,5 x 7 cm.
Ciasto z bananami bez glutenu i laktozy – wykonanie krok po kroku:
1. Banany obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę.
2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu.
3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli).
4. Gdy piana będzie sztywna, nadal miksując, dodajemy porcjami cukier.
5. Następnie dodajemy po jednym żółtku, a kiedy one się wymieszają, wlewamy olej.
6. Na koniec wsypujemy mąki oraz sodę oczyszczoną.
7. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, wyłączamy mikser, a do misy z ciastem, delikatnie przekładamy pokrojone banany.
Całość powoli i delikatnie mieszamy.
8. Tak przygotowane ciasto, przekładamy do natłuszczonej oraz wyłożonej papierem do pieczenia formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
9. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, pozwalamy mu nieco przestygnąć i lekko opaść, po czym wysypujemy je z formy i przekładamy na talerz.
I to już wszystko. Nasze ciasto z bananami bez glutenu i laktozy jest już gotowe. Teraz można rozkoszować się jego smakiem, a zapewniam Was, że rozpływa się w ustach!
Najlepiej smakuje z filiżanką ulubionej kawy lub herbaty i oczywiście w dobrym towarzystwie 😉
A Wy pieczecie ciasta w domu, czy wolicie je kupować? Skusicie się na takie Ciasto z bananami bez glutenu i laktozy? 😉
Smacznego! 🙂
A jeśli szukacie pomysłu na inne ciasta z bananami polecam moje przepisy:
Bananowe muffinki z karmelową niespodzianką
Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego
Ja tez jestem lasuchem i chetnie zrobie takie ciasto, nie mam tylko maki ryzowej ale chyba moge podmienic na kokosowa? 😉
Mąka kokosowa nie jest mąką bazową. Jest raczej mąką uzupełniającą, dodającą walorów smakowych, więc ciężko mi powiedzieć, czy ciasto z niej wyjdzie. Raczej obstawiałabym, że nie. Ale mąkę ryżową, możesz Kochana zrobić samodzielnie 🙂 Wystarczy po prostu zmielić ryż w młynku do kawy lub blenderze wysokoobrotowym 😉
Wiesz co nie wpadlam na to i bardzo Ci dziekuje oczywiscie tak zrobie <3
Polecam się na przyszłość! <3 :)
Nieraz robiłam już bananowe ciasto, ale tego przepisu nie znam. Chętnie spróbuję upiec Twoje ciasto. Ostatnio mam fazę na muffinki i piekę je raz na tydzień
Ten przepis też można wykorzystać na muffinki 🙂 Wystarczy skrócić czas pieczenia 🙂
Lubię ciasta z bananami – mają ciekawy smak.
To prawda! 🙂 Ciasta z bananami są jednymi z moich ulubionych 😉
Oj pojadłabym, a uwielbiam bananowca, musze zrobić czuję sie mega zainspirowana
Ja też bardzo lubię, pod każdą postacią 😉
Bananowe ciasta lubię i dla mnie ważne, aby było właśnie szybkie, bo ja ostatnio mam bardzo mało czasu na wszystko 😛
Jak widzisz, praktycznie robi się samo 😀
Oj chętnie bym spróbowała.:)
Wygląda przepysznie! Zapisuję przepis muszę wypróbować. 🙂
Ja bardzo często robię ciasto bananowe, może kiedyś zrobię z Twojego przepisu 🙂
Banany to idealny składnik do wszelkiego rodzaju ciast 🙂
Pysznie wygląda. Muszę wypróbować. Właśnie zastanawiam się nad zmianą diety, tylko nie wiem od czego zacząć.
A jaka zmiana Cię konkretnie interesuje? 😉
Jeny ależ bym caluśki wtrążoliła!
Ja też ledwo się powstrzymałam 😀
Nie jestem specjalistka od pieczenia ciast, raczej królowa zakalcow :p, ale chętnie podejmę jeszcze jedna próbę! To ciasto musi być pyszne :))
W tym cieście najważniejsze jest ubicie piany z białek na sztywno 🙂 Jak to zrobisz, to nie masz szans na zakalec Kochana 😉
Kolejny fajny przepis. Dzięki. 🙂
Dziękuję i bardzo się cieszę! 🙂
Przepis już przetestowany, ciasto na stałe trafi do naszego domowego menu. Bardzo mi smakuje 🙂
Takie komentarze cieszą najbardziej! <3 :)
mniam, wygląda apetycznie, jak bym z chęcią spróbowała zrobić chlebek bananowy, słyszałam że jest przepyszny
Chlebek bananowy też jest pyszny! 🙂
Ale to ciasto musi smakować.
Ja je uwielbiam! 🙂
dobry sposób na zbyt dojrzałe banany