Chleb bezglutenowy bez jajek i mleka – prosty, domowy przepis
Dziś dość nietypowy post, ponieważ chcę podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony, a w dodatku prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, chleb bezglutenowy bez jajek i mleka.
Na diecie bezglutenowej jestem już kilka lat, bardziej z konieczności, niż z wyboru.
Kiedy okazało się, że mam alergię na gluten (czy jak kto woli nietolerancję glutenu), wydawało mi się, że wykluczenie go z codziennej diety będzie bardzo trudne. Bo jak tu obyć się bez chleba?
Na szczęście w takich sytuacjach z pomocą przychodzi nam Internet, który jest skarbnicą wiedzy wszelakiej.
Przepis ten znalazłam dawno temu, troszkę zmodyfikowałam pod własny smak i wykorzystuję go do dziś.
Przepis na chleb bezglutenowy bez jajek i mleka – krok po kroku
Składniki na chleb bezglutenowy bez jajek i mleka:
- 40 dag mąki gryczanej białej lub kaszy gryczanej niepalonej (ja preferuję tę opcję i po prostu mielę kaszę w młynku do kawy),
- 50 g mąki kukurydzianej
- 30 g świeżych drożdży,
- ok. 480 ml letniej wody (o temperaturze max. 40 stopni),
- 2 łyżeczek cukru (u mnie cukier trzcinowy),
- 1,5 łyżeczki soli (ja używam himalajskiej),
- ulubionych ziaren – u mnie jest to siemię lniane, słonecznik, pestki dyni i sezam,
- tłuszczu do posmarowania foremki,
- mielonego siemienia lnianego, mąki jaglanej lub kminku (mielonego i całego) – do wysypania formy (można też wyłożyć ją grubym papierem do pieczenia, ale ja lubię, kiedy chleb ma dodatkową posypkę 😉 )
Chleb bezglutenowy bez jajek i mleka piekę w keksówce o wymiarach: 31 x 11 x 7 cm.
Chleb bezglutenowy bez jajek i mleka – wykonanie krok po kroku:
1. Drożdże mieszamy z cukrem i odstawiamy na około 5 minut, aby urosły.
2. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy zmielonym siemieniem, mąką jaglaną lub kminkiem, lub po prostu wykładamy papierem do pieczenia.
3. Do zmieszanych mąk dodajemy wyrośnięte drożdże, wodę oraz sól i dokładnie mieszamy. Ważne jest, aby nie pozostały żadne grudki z mąki!
4. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy ziarna (opcjonalnie kminek) i ponownie mieszamy, po czym odstawiamy na 20 minut, pod przykryciem, najlepiej w ciepłe miejsce.
5. Po tym czasie, jeszcze raz delikatnie mieszamy wyrośnięte ciasto, przekładamy go do formy i odstawiamy na kolejne 15 minut (w ciepłe miejsce).
6. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, bez termoobiegu.
7. Chleb pieczemy przez 45 – 50 minut. Ja piekę na pierwszy poziomie piekarnika od dołu, aby nie przypiekł się zbytnio od góry.
W czasie pieczenia wierzch chleba można spryskiwać wodą (1 – 2 razy).
8. Upieczony chleb bezglutenowy wyciągamy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodam, że najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły z samym masłem 😉
Dajcie znać, czy i Wam zdarzało się piec chleb w zaciszu własnego domu.
A może, tak jak ja, pieczecie chleby regularnie?
Jeśli skorzystacie z mojego przepisu, koniecznie pochwalcie się zdjęciami swoich chlebków na Instagramie lub Facebook’u! Będzie mi bardzo miło, jeśli do zdjęcia dodacie hashtag: #okiemblondynki 😉
Smacznego! 🙂
Znajoma z pracy nie może jeść glutenu. Jestem więc przekonana o tym, że skorzystanie z tego przepisu na chleb okaże się dla niej idealnym rozwiązaniem na dłuższy czas.
W takim razie możesz jej podrzucić ten przepis 🙂
Dziękuję za ten przepis 🙂, właśnie tego potrzebowałam: 3 raz bez 🫣. Chleb wyszedł bardzo smaczny, zrobiłam go na suchych drożdżach, nie dodawałam ziaren, bo byłam ciekawa smaku chleba z mąki gryczanej. Polecam 👍🙂
Cała przyjemność po mojej stronie ♡ U mnie ten chleb gości niezmiennie od wielu lat, tylko właśnie modyfikuję przepis według uznania i zachcianek 😉
Pozdrawiam ciepło 🙂