Brownie z owocami? Czemu nie!
Brownie – niepozorne ciasto o wybitnie czekoladowym smaku. Amerykański odpowiednik naszego murzynka, to dzieło kulinarnego przypadku. Nie przypadkiem jednak, brownie do dziś cieszy się uwielbieniem miłośników łakoci… i eksperymentowania. Wypiek idealnie komponuje się bowiem z różnymi dodatkami. A czy może być coś lepszego niż połączenie słodkiej czekolady i przełamujących jej smak, lekko kwaśnych malin? Zobacz, jak zrobić pyszne brownie z owocami!
Czekolada, maliny i pozostałe składniki
Intensywne w smaku brownie swoją popularność zawdzięcza oczywiście dużej ilości dobrej czekolady. Po upieczeniu ciasto jest lekko kruche z zewnątrz i płynne w środku, wręcz rozpływające się w ustach. Słodycz czekolady idealnie zrównoważą więc maliny.
Do przygotowania owocowego brownie potrzebujesz:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 150 g białego cukru
- 4 jajka
- 40 g mąki ryżowej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 150 g malin + 50 g do dekoracji
Podane składniki wystarczą do przygotowania ciasta na blaszce o wymiarach około 16×24 cm. W takim naczyniu ciasto idealnie rozleje się po całej powierzchni i równomiernie upiecze.
Przepis na idealne brownie
Składniki na brownie przygotowane? Czas na kolejne etapy. Brownie to ciasto z zasady nieudane – jego autorka, amerykańska kucharka zapomniała o dodaniu proszku do pieczenia do swojego wypieku. Jej błąd okazał się jednak bardzo udanym eksperymentem, który do dziś powtarzają miliony kucharzy na całym świecie. Do dzieła!
Przygotowywanie zacznij od połamania czekolady na mniejsze kawałki i rozpuszczenia jej z masłem w rondelku. Gdy składniki się połączą, odstaw naczynie do przestygnięcia. Następnie czekoladę połącz z jajkami i cukrem. Jeśli zrobisz to, gdy czekolada będzie jeszcze gorąca, jajka zetną się, a zamiast ciasta na brownie, uzyskasz słodką jajecznicę. Następny krok to przesianie mąki i kakao oraz dodanie ich do masy i jej wymieszanie. Na koniec dodaj rozgniecione maliny. Tak przygotowaną masę przelej teraz do blachy wysmarowanej masłem – dzięki niemu brzegi nie przypalą się, a ładnie zapieką. Wyrównaj wierzch ciasta i ułóż na nim resztę malin. Brownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Krótszy czas pieczenia to gwarancja wilgotnego środka. Pamiętaj, brownie pieczemy do momentu, aż mokre ciasto oblepi patyczek. Nigdy do suchego patyczka!
Dekoracja brownie
Brownie przygotowane zgodnie z przepisem nie wymaga dodatkowej dekoracji – i tak po podaniu zniknie w błyskawicznym tempie. Jeśli jednak chcesz urozmaicić smak czekolady malinami, niech całość dzieła zwieńczy karmelowa polewa o lekko słonym posmaku. Do jej przygotowania potrzebujesz 1 szklanki solonych orzeszków, ½ szklanki cukru, 120 ml śmietany kremówki 30 % i szczypty soli. Zacznij od skarmelizowania cukru w rondelku z grubym dnem. Gdy będzie brązowy, dodaj do niego śmietanę kremówkę i mieszaj składniki tak długo, aż cukier całkiem się rozpuści. Gęstą masę dopraw solą i dodaj do niej orzeszki. Gdy oblepi je słodka masa, wylej polewę na ciasto. Gotowe!
Uwielbiasz czekoladę? Polecamy również przepis na pyszne muffinki czekoladowe.
* Artykuł powstał przy współpracy z marką Wedel.
Maliny i czekolada- jedne z lepszych połączeń 🙂 Zresztą brownie z owocami to para idealna 😀
Oj wyglada przepysznie, chyba musze takie zrobic 😀 Z przyjemnoscia obserwuje <3
Dziękuję, bardzo mi miło! 🙂