Bezglutenowy tort orzechowy – przepis krok po kroku
Dzisiaj, z racji moich urodzin, postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na bezglutenowy tort orzechowy. Jest to mała modyfikacja przepisu mojej śp. Babci, a sam tort, zawsze przywołuje cudowne wspomnienia z mojego dzieciństwa. Nie było wtedy bowiem rodzinnej imprezy urodzinowej, na której by go zabrakło! 🙂
Jego sekretem jest pyszna, kremowa masa, nieco zakrapiana, cudowna zarówno w konsystencji, jak i w smaku 😉
Może nie jest to cukiernicze dzieło, wszak żaden ze mnie mistrz cukiernictwa, ale za to smak jest obłędny! Jeśli lubicie orzechy, po spróbowaniu tego tortu, na pewno się zakochacie w jego urzekającym smaku! 😉
Tort piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm, dlatego wyszły mi 4 warstwy.
Bezglutenowy tort orzechowy – przepis krok po kroku
Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować:
- 8 jaj
- 20 dkg orzechów włoskich
- 20 dkg cukru brązowego (kryształu)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ja używam bezglutenowego)
- 2 płaskie łyżki mąki ryżowej
Połowę orzechów siekamy drobno nożem, drugą połowę mielimy w maszynce do orzechów.
Wszystkie orzechy łączymy z proszkiem do pieczenie oraz mąką, po czym dzielimy na 4 wagowo równe części.
Na 4 części, dzielimy również cukier.
Do przygotowania masy będziecie potrzebować:
- 4 jaja
- 8 płaskich łyżek cukru brązowego (kryształu)
- 1 kostka masła
- 1/2 kostki margaryny
Przy składaniu tortu, będzie jeszcze potrzebny poncz, na który składa się:
- 100 ml letniej lub zimnej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka alkoholu
Bezglutenowy tort orzechowy – sposób przygotowania
Proces pieczenia każdej warstwy wygląda tak samo:
1. Oddzielamy 2 żółtka od białek.
2. Mikserem, ustawionym na najwyższe obroty, ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
3. Wciąż ubijając dosypujemy po trochę cukier, aż do wyczerpania przewidzianej porcji.
4. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku.
5. Ubijamy, aż powstanie pulchna masa (ok. 3-4 minut).
6. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy porcję orzechów.
7. Po wymieszaniu, przekładamy masę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy, równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni.
8. Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez ok. 17-20 minut.
9. Po wyjęciu, zdejmujemy obręcz tortownicy, z pomocą deski lub talerza, przewracamy ciasto wierzchem do góry. Po zdjęciu spodu tortownicy, elikatnie odklejamy papier (zwykle odchodzi bez problemu).
10. Całość powtarzamy 4 razy (pieczemy 4 warstwy tortu).
Czas na przygotowanie masy.
1. Do dużego garnka – najlepiej z grubym dnem – wybijamy 4 całe jajka i dodajemy 8 łyżek cukru.
2. Stawiamy na najmniejszym palniku na kuchni i na bardzo małym ogniu, mikserem ustawionym na najwyższych obrotach, energicznie całość miksujemy ok. 22-25 minut, zwracając uwagę, by jajkowa masa nie przywarła do dna. Gdyby tak się działo, ściągamy na chwilę z ognia i dalej miksujemy, po czym ponownie stawiamy na ogniu.
Gdy płomień jest bardzo mały, a garnek duży, masa może się lekko ściąć na dnie pod koniec ubijania, tworząc delikatną powłokę. Nie należy się tym jednak przejmować.
Jajka z cukrem na początku zwiększają dość mocno objętość, dlatego szeroki garnek jest tu najlepszym rozwiązaniem.
3. Pod koniec miksowania, masa zaczyna opadać i gęstnieć. To znak, że za chwilę będzie gotowa.
Gdy tak się stanie, odstawimy ją do przestygnięcia.
4. Do misy od miksera wkładamy miękkie masło i margarynę (najlepiej wyjąć je z lodówki kilka godzin wcześniej) i na najwyższych obrotach, miksujemy do białości (ok. 13-15 minut).
5. Wciąż miksując, dodajemy po łyżeczce ubitą wcześniej i przestudzoną masę jajkową, aż do jej wyczerpania.
6. Na koniec dolewamy po trochę przygotowaną porcję alkoholu (50-100 ml) i miksujemy aż do połączenia składników.
Teraz przychodzi czas na „złożenie” naszego bezglutenowego tortu orzechowego 😉
1. Przede wszystkim, przed nałożeniem masy, każdą warstwę ciasta ponczujemy przygotowaną wcześniej mieszanką wody, spirytusu i cukru.
2. Dobrze jest tak rozłożyć proporcje masy, by wystarczyło jej na posmarowanie całości – w tym również boków.
3. Bezglutenowy tort orzechowy przyozdabiamy według własnego uznania – posypanie startą gorzką czekoladą, jest jedną z możliwości, z której ja skorzystałam 🙂
Nasz bezglutenowy tort orzechowy jest gotowy. Teraz wystarczy włożyć go do lodówki, aby masa stężała i związała całość.
Koniecznie dajcie znać, jaki jest Wasz ulubiony tort! Czy torty urodzinowe pieczecie sami, czy kupujecie w cukierni? 😉
Smacznego! 🙂
P.S. Bezglutenowy tort orzechowy, równie dobrze można upiec w większej tortownicy lub po prostu w prostokątnej formie (40 x 24 cm).
Wtedy proporcje składników na ciasto są takie:
- 12 jaj
- 30 dkg orzechów włoskich
- 30 dkg cukru brązowego (kryształu)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ja używam bezglutenowego)
- 3 płaskie łyżki mąki ryżowej
Składniki na masę:
- 4 jaja
- 12 płaskich łyżek cukru brązowego (kryształu)
- 1 kostka masła
- 1 kostka margaryny
podziwiam za dokładność opisu – i mimo że bezglutkowy to chyba zrobię sobie taki na urodziny też 🙂 Wszystkiego naj jeszcze raz
Dziękuję raz jeszcze! 🙂
A torcik polecam! Na pewno nie pożałujesz 😉
Dziękuję! 🙂 To są niezapomniane smaki 😉
wygląda pysznie, tylko potem proszę o testy balsamów na cellulit i serum wyszczuplającego 😀
Eee nie, to jest magiczny tort! On idzie w cycki 😀