Bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec
Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty przepis na danie, które można podawać zarówno jako przekąskę na zimno, jak i danie obiadowe, czyli roladki naleśnikowe – oczywiście bez glutenu 😉
Nadzienie do takich roladek możemy przygotować sami, według własnej fantazji kulinarnej lub skorzystać z gotowych rozwiązań.
Ja skorzystałam z gotowych past warzywnych Wawrzyniec, które moim zdaniem idealnie się do tego nadają!
Jeśli lubicie przepisy na szybkie i proste dania, ten z pewnością przypadnie Wam do gustu 🙂
Bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec – przepis krok po kroku
Do przygotowania ciasta na naleśniki będziecie potrzebować:
- 2 jajka
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 230 ml wody
- 2 łyżki oleju
- szczyptę soli
Naleśniki smażę na patelni o średnicy 28 cm i z podanych proporcji wychodzi mi 6 sztuk.
Moje bezglutenowe roladki naleśnikowe nadziałam 4 pastami warzywnymi Wawrzyniec z:
- ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką
- grillowaną cukinią i curry
- grillowanym bakłażanem
- suszonymi pomidorami i żurawiną
Bezglutenowe roladki naleśnikowe – wykonanie krok po kroku:
1. Jajka ze szczyptą soli rozkłócamy montewką lub mikserem, po czym po kolei dodajemy wodę, mąki w dowolnej kolejności oraz 2 łyżki oleju.
2. Mieszamy lub miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 -30 minut.
4. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu do momentu, aż się zarumienią.
5. Po usmażeniu dobrze jest je przykryć, aby troszkę zmiękły.
6. Naleśniki smarujemy pastą warzywną i zawijamy w ruloniki.
7. Na koniec, każdy z ruloników kroimy na kawałki.
Nasze bezglutenowe roladki naleśnikowe są gotowe i można je już podać jako przekąskę na zimno. Jeśli chcemy z nich zrobić danie obiadowe, układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok. 15 minut. Przed zapieczeniem, możemy je również posypać ulubionym serem żółtym 😉
Smacznego! 🙂
Pasty warzywne Wawrzyniec poznałam biorąc udział w kampanii ambasadorskiej Streetcom, dzięki której mógł powstać ten prosty przepis na bezglutenowe roladki naleśnikowe. Same pasty, świetnie nadają się zarówno do dań na zimno, jak i na ciepło. Śmiało można je stosować do kanapek, pierogów, naleśników, jak również do własnych eksperymentów kulinarnych 😉
Moim zdaniem, pasty Wawrzyniec są przepyszne! Są idealniedoprawione i niesamowicie wyraziste w smaku.
dobra myślałem czy kupić a teraz wiem, że koniecznie – mnie przekonałaś 🙂
Koniecznie daj znać, czy Ci smakują! 🙂
Jeszcze nigdy nie trzymałam w ręku mąki ryżowej, może w końcu musi być ten pierwszy raz? 😀
Do odważnych Świat należy! 😀