Bezglutenowe ciasteczka deserowe – prosty przepis krok po kroku
Czy Wam też niektóre smaki nieodparcie kojarzą się z dzieciństwem? 😉
Ja ostatnio odkrywam na nowo wiele z nich. I dzisiaj właśnie przychodzę do Was z przepisem na ciasteczka, które przywodzą mi na myśl beztroskie chwile, kiedy byłam dzieckiem.
Zawsze, ilekroć do mojej Babci przychodzili goście, ciasteczka magicznie pojawiały się na stole, razem z obowiązkową kawą i herbatą. Nie da się ukryć, że stanowią idealny dodatek do tych napojów.
W dodatku są delikatne, kruche i bardzo wciągające! 😀
Bezglutenowe ciasteczka deserowe również nadają się na każdą okazję, a co najważniejsze – przygotowanie i upieczenie ich, nie zajmuje zbyt wiele czasu. Od ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa różnią się jedynie tym, że nie zawierają glutenu 😉
Z podanych proporcji wyszło mi 35 ciasteczek. Docelowa ilość zależy od ich wielkości.
Bezglutenowe ciasteczka deserowe – prosty przepis krok po kroku
Aby przygotować bezglutenowe ciasteczka deserowe, będziecie potrzebować:
- 10 dag mąki ryżowej
- 5 dag mąki kukurydzianej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag schłodzonego masła lub margaryny (można zmieszać w proporcjach 50/50)
- 2 żółtka
- 3 łyżeczki śmietany 30% (może być 18%)
- 12 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie proszek bezglutenowy)
- startej skórki z połowy cytryny
Bezglutenowe ciasteczka deserowe – wykonanie krok po kroku:
- Na blat wysypujemy wszystkie suche składniki.
- Dodajemy żółtka, masło/margarynę, śmietanę oraz skórkę z cytryny.
- Całość siekamy nożem.
- Posiekane ciasto zarabiamy energicznymi ruchami.
Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania.
- Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą lub wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego, po czym wkładamy na 30 – 40 minut do lodówki.
- Po tym czasie, ciasto wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. By ciasto nie przywarło do podłoża, przed wałkowaniem podsypujemy je niewielką ilością mąki ryżowej.
Możemy do tego celu użyć foremek lub po prostu szklanki czy filiżanki. - Wykrojone ciasteczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Każde z nich smarujemy białkiem jajka i posypujemy cukrem.
- Tak przygotowane bezglutenowe ciasteczka deserowe wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni na 9 – 10 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia (gorące ciasteczka są bardzo kruche i mogłyby się rozpaść podczas przenoszenia), po czym przekładamy je na talerz.
I to wszystko. Nasze bezglutenowe ciasteczka deserowe, są już gotowe! Teraz wystarczy zaparzyć sobie herbatę lub kawę i rozkoszować się ich smakiem… 😉
Smacznego! 🙂
A może macie ochotę na jesienną szarlotkę? 😉
Jesienna szarlotka bezglutenowa – prosty przepis krok po kroku
Nie pamiętam kiedy ostatnio piekłam kruche ciasteczka! Ten przepis wydaje się bardzo fajny, a o zdjęciu gotowych ciasteczek już nie wspomnę, bo prezentują się rewelacyjnie – muszę spróbować!
Polecam – jest naprawdę szybki i prosty! 🙂
Muszę wypróbować przepis 🙂