Bezglutenowe Brownie, czyli prosty przepis na ciasto czekoladowe krok po kroku
Dzisiaj zapraszam Was na ciasto warte grzechu, czyli na bezglutenowe brownie, lub jak kto woli – ciasto czekoladowe 😉 W dodatku wcale nie takie tuczące, bo bez mąki i z niewielką, jak na ciasto, ilością cukru.
Czasami lubię uraczyć się jakąś słodką przekąską, zwłaszcza do kawy. Dawniej w każdy weekend było u mnie ciasto, ale ostatnio brak czasu nie pozwala na tak częste wypieki. A może raczej lenistwo, bo przepis jest tak prosty i szybki, że w praktyce zabiera niewiele czasu.
Jest to jedno z moich ulubionych ciast i jest świetne, chociażby na poprawę humoru, kiedy pada deszcz 😉
Bezglutenowe brownie bez mąki piekę w tortownicy o średnicy 22 cm.
Przepis na bezglutenowe brownie – krok po kroku
Aby przygotować bezglutenowe brownie będziecie potrzebować:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100 g każda)
- 250 g margaryny lub masła
- 4 średnie lub duże jajka (albo 5 małych)
- 70 – 100 g cukru zwykłego lub brązowego (w zależności od tego, jak słodkie ciasta lubicie 😉 )
- szczypta soli
- papier do pieczenia
- opcjonalnie: ½ łyżeczki sody oczyszczonej (warto ją dodać, aby ciasto bardziej wyrosło)
Bezglutenowe brownie bez mąki – sposób przygotowania:
1. Margarynę (masło) rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, uważając, aby się nie przypaliła.
2. Następnie do tłuszczu dodajemy czekoladę połamaną na kostki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, po czym odstawiamy do ostygnięcia (całość powinna być lekko ciepła przed połączeniem z resztą składników).
3. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
4. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, bez termoobiegu.
5. Oddzielamy żółtka o białek.
6. Żółtka ucieramy z cukrem „do białości” przy pomocy miksera (ok. 5-6 minut na najwyższych obrotach).
7. Dodajemy do nich uprzednio rozpuszczoną czekoladę z margaryną i ponownie mieszamy mikserem, do uzyskania jednolitej masy.
8. Białka ubijamy na sztywno, ze szczyptą soli.
9. Ubite białka przekładamy do czekoladowej masy i delikatnie, a zarazem dokładnie mieszamy, aby wszystko ładnie się połączyło.
10. Powstałe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy na pierwszy od dołu poziom piekarnika.
11. Ciasto pieczemy 40 – 45 minut.
12. Upieczone bezglutenowe brownie bez mąki wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. W trakcie stygnięcia ciasto troszkę „klapnie” 😉
Bezglutenowe brownie bez mąki możemy podawać na różne sposoby. Bardzo dobrze komponuje się chociażby z bitą śmietaną i polewą karmelową 😉 Można je również podawać z lodami.
Dajcie znać, jakie są Wasze ulubione ciasta. Czy często zdarza się Wam piec słodkości w domu?
Mam podobny przepis na blogu, tylko u mnie nie ma sody. To ciacho jest tak pyszne, że nawet niskie może być. Najważniejsze, że zawsze pomaga na smutki 🙂
To prawda – nic tak dobrze nie robi na smutki, jak ciasto czekoladowe 😉
Albo lody.
Też 😉 A najlepiej ciasto czekoladowe z lodami 😀
no pięknie ja tu się uzewnętrzniam jak ładnie schudłem i chcę dalej a Ty mi takie słodkości pod nos podtykasz – naprawdę nieładnie
Oj tam, oj tam, od jednego kawałeczka na pewno nie przytyjesz! 😛 A poza tym, czekolada to warzywo jest, więc masz prawie fit przepis 😀
prawie uwierzyłem :))))))
Ej no, ze mną nie zjesz? ;)))