Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa z kurkumą – przepis krok po kroku
Czy jest jakieś ciasto, bez którego nie wyobrażacie sobie Świąt Wielkanocnych? Dla mnie takim ciastem jest babka piaskowa, koniecznie cytrynowa! Taka, która pachnie skórką z cytryny, a w dodatku, po rozkrojeniu, ma cudowny, żółty kolor!
Co prawda, w tym roku, święta będą nieco inne niż zwykle, ale mimo wszystko, możemy przecież sprawić sobie nieco przyjemności i upiec ulubione smakołyki 🙂
Po przejściu na dietę bezglutenową, długo szukałam idealnego przepisu na babkę bez glutenu. Metodą prób i błędów udało mi się, i dzisiaj mogę się nim z Wami podzielić 🙂
Lojalnie uprzedzam, że babka jest tak pyszna, że znika w okamgnieniu! 😀
Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa z kurkumą – przepis krok po kroku
Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa z kurkumą – potrzebne składniki :
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- 200 g masła + ok. łyżki masła lub margaryny do posmarowania formy
- 6 jajek
- 200 g cukru trzcinowego
- 4 łyżek cukru waniliowego
- 1 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki kurkumy
- 2 cytryn, a raczej otartej z nich skórki 😉
- mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej do przygotowania formy na babkę (można też użyć bezglutenowej bułki tartej)
- i oczywiście formy na babkę 😀
Idealna bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa – wykonanie krok po kroku:
1. Formę na babkę (łącznie z kominem) dokładnie smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką jaglaną lub bezglutenową bułką tartą.
Im dokładniej to zrobimy, tym łatwiej nam będzie wyciągnąć babkę po upieczeniu 😉
2. Na małych oczkach tartki, ścieramy skórkę z obu cytryn.
3. Jajka (białka i żółtka razem) ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż podwoją swoją objętość, a ich kolor zrobi się kremowy.
Dobrze ubite jajka są sekretem konsystencji i pulchności babki piaskowej 😉
3. Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do temperatury 170 stopni.
4. Kiedy jajka są ubite, stopniowo dodajemy cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy i cały czas ubijamy.
5. Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryn i jeszcze przez chwilę ubijamy, aby składniki się połączyły. Masa po ubiciu powinna być puszysta, lśniąca i jasna.
6. W międzyczasie, kroimy masło w kostkę, przekładamy do garnka i rozpuszczamy na wolnym ogniu, uważając, by się nie przypaliło.
7. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kurkumą, dodajemy do masy jajecznej i okrężnymi ruchami, a następnie delikatnie mieszamy silikonową lub plastikową szpatułką, aż składniki się połączą.
8. Na koniec, gorące masło wlewamy jednym ruchem do miski i krótko mieszamy przy pomocy miksera, aby całość się ze sobą połączyła.
9. Przygotowaną masę wlewamy do formy, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się nie ciągnie. Jeśli patyczek nie jest suchy, dokładamy kolejne 5-10 minut. Aby bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa nie przypiekła się zbytnio od góry, po ok. 40-50 minutach, można przykryć ją delikatnie folią aluminiową, nie zawijając boków.
10. Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, po czym wyciągamy z formy, aby wystygła do końca.
I to już wszystko. Nasza bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa jest już gotowa! 🙂
Po ostygnięciu wystarczy ją polukrować lub posypać cukrem pudrem i przyozdobić, aby pięknie prezentowała się na świątecznym stole.
Smacznego! 🙂
A jeśli szukacie inspiracji na świąteczne ciastka bezglutenowe, polecam smalcówki:
Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku
Alez ona apetycznie wyglada 😀
Dziękuję! :* 🙂
Uwielbiam kurkumę! Masz sporo przepisów bezglutenowych. Masz nietolerancję?
Tak, więc u mnie tylko bezglutenowo 😉
ja jutro robię babkę 🙂 mam nadzieję, że wyjdzie smakowicie 🙂
Na pewno wyszła pyszna! 🙂
U mnie też by z pewnością szybko zniknęła :P. Mam kilku takich łasuchów w domu 😀
Ja sama należę do takich łasuchów 😀 😀 😀
Uwielbiam takie babki. Już zapisuję przepis ☺️
Naprawdę polecam, bo rozpływa się w ustach! 🙂
Przepis wydaje się dosyć prosty a babka mega apetyczna, więc być może spróbuję ale dopiero w przyszłym roku bo wypieki mam już gotowe :))
Sakurakotoo ❀ ❀ ❀
Przepis nie dla mnie, ale super wyszło 🙂
Wygląda przepięknie i mega smakowicie 🙂
Mało piekę, raczej robię ciasta „na zimno”, a babka to jest coś co próbuję, ale jeszcze nigdy mi nie wyszła, więc tym bardziej podziwiam 🙂
U mnie piecze się sporo 😉 A na zimno, polecam ptasie mleczko 🙂
Pysznie się prezentuje. Koniecznie muszę wypróbować.
Dziękuję Kochana i polecam – jest naprawdę pyszna 🙂
jestem kompletnym beztalenciem jeśli chodzi o pieczenie ciast 😛 ale ta babka wygląda apetycznie!
I nie jest taka trudna! 🙂 Ja też kiedyś nie umiałam piec, ale cały czas się uczę 😉
Ale piękna – zjadłabym!
W tym roku już jest za późno na pieczenie babki, ale zapiszę sobie ten przepis 🙂
Można ją również upiec w formie keksu, jako ciasto do kawy 😉
Muszę ja zrobić. W końcu babka dobra jest nie tylko na święta. 😉
Mnie się ją czasem zdarza robić, jako keksik do kawy 😀
Bardzo lubię babkę cytrynową 😀 Po babce gotowanej to moja ulubiona babka 😀
A wiesz, że babki gotowanej nigdy nie robiłam? 😀 Muszę kiedyś spróbować! 🙂
Uwielbiam sama piec. Babka jest jednym z moich ulubionych ciast, jednak ostatnio idę na łatwiznę i kupuję gotowe.
Ja od dłuższego czasu nie kupuję gotowych ciast, bo lubię wiedzieć, co jem 😉
O coś dla mnie, bo akurat glutenu unikam jak ognia 🙂
Ja też, więc u mnie tylko bezglutenowe przepisy 😉
wygląda smakowicie, przepis na pewno wykorzystam.
Polecam! 🙂 Z tego przepisu można upiec również keksik 😉
Uwielbiam babkę wielkanocną do herbatki lub kawki. 😊
Oj tak, ja też <3 🙂
Chyba wypróbuje w tym roku
Koniecznie daj znać, czy Ci smakowała 🙂
Uwielbiam babkę cytrynową. Moja babcia robi pyszną ale w tym roku na świeta niestety jej nie zjem 🙁
Moja Babcia też piekła najlepszą na świecie <3
Babka cytrynowa jest najlepsza 🙂
Zdecydowanie! 😀
u babka z kurkumą? Wydaje się genailna ! ;D
Kurkuma dodaje jej pięknego, żółtego koloru 🙂
Kochana wiem ze juz po Swietach, ale zapisuje sobie ten przepis na inny czas <3
Kochana, z tego przepisu, można śmiało upiec keksika do kawki 😉 :*