5 pomysłów na zdrowe przekąski
Dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia powinniśmy zjadać pięć posiłków dziennie i zrezygnować z podjadania w międzyczasie. Wszyscy o tym wiemy, ale mało kto stosuje… Okazuje się, że nawet 90% Polaków przyznaje się do tej dietetycznej zbrodni. Jeśli nie możesz powstrzymać się od „małego co nie co” warto zadbać, aby karą za uleganie pokusie nie były problemy trawienne i dodatkowe kilogramy na wadze.
Zrobienie samemu zdrowych przekąsek to alternatywa dla gotowych słodyczy i słonych „chrupanek”. I chociaż ich przygotowanie wymaga odrobiny czasu oraz chęci, to zarówno smak, jak i świadomość, że jemy zdrowo są najlepszą rekompensatą za podjęcie wyzwania – zachęca nas Katarzyna Payerhin, dietetyk Naturhouse, i przypomina – Warto jednak wyrabiać w sobie silną wolę i zamiast stosować takie przekąski jako usprawiedliwienie, wykorzystać je jako dodatek do drugiego śniadania lub podwieczorku.
A oto 5 pomysłów na zdrowe przekąski polecane przez dietetyka.
Frytki z warzyw korzeniowych
Frytki z warzyw korzeniowych to świetna alternatywa dla klasycznych ziemniaczanych, które smaży się na oleju. Ze względu na wyższą temperaturę, do pieczenia lepiej użyć oleju rzepakowego niż oliwy z oliwek, która ma niski punkt dymienia.
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- otarty tymianek
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w słupki. Wymieszać z olejem i przyprawami. Blachę wyłożyć papierem i ułożyć warzywa. Piec w temperaturze 200°C przez około 30-40 minut.
Pieczona ciecierzyca
Taka ciecierzyca jest lepsza niż popcorn. I można ją też zabrać na film. Smaczna, bogata w białko i błonnik – konsumpcja pozbawiona wyrzutów sumienia.
Składniki:
- 250 g suchej ciecierzycy
- przyprawy (czubryca zielona, papryka)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć przez 8 godzin (najlepiej zalać wodą na noc). Odcedzić, przepłukać i gotować do miękkości bez przykrycia (ok.1,5 godziny). Jeśli się spieszymy – można ją zastąpić ciecierzycą ze słoika. Odsączyć, wymieszać z przyprawami i olejem. Wyłożyć blachę papierem i rozłożyć równo ciecierzycę. Piec przez pół godziny w temperaturze 200°C.
Chipsy z warzyw i owoców
Tych chipsów nie zobaczysz w garnku pełnym oleju! Te z suszonych buraków, jabłek, marchewki czy banana możesz już kupić w większości sklepów. Zrobione bez dodatku tłuszczu mają prawie o połowę mniej kalorii od smażonych chipsów ziemniaczanych. Ich przygotowanie w domu jest bardzo proste:
Składniki:
- 500 g marchwi/buraka
- sproszkowana słodka i ostra papryka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w cienkie plasterki, posmarować z obu stron oliwą z oliwek przy użyciu pędzelka. Posypać papryką. Rozłożyć na dużej blasze, wcześniej wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 150ºC, a następnie przez 20 minut w 170ºC. Gotowe!
Jaglane muffinki
Takie wytrawne babeczki doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- szklanka płatków teff
- 280 g pieczarek
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 1-2 garście świeżego szpinaku
- 6 ząbków czosnku,
- oliwki,
- zioła i przyprawy – wybierz te ulubione
Sposób przygotowania:
Zmielić siemię. Pieczarki i czosnek obrać, posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski i delikatnie zblendować. Masę wyłożyć do foremek na muffinki. Na każdej babeczce położyć oliwkę. Piec około pół godziny w temperaturze 200°C.
Zdrowe przekąski „na już”
Bywa, że nachodzi Cię ochota na „coś”, ale nie masz czasu, żeby przygotować którąś z powyższych propozycji. Dlatego zawsze warto mieć pod ręką:
- rodzynki – nie tylko zaspokajają głód na słodycze, ale jednocześnie wzmacniają kości, bo zawierają dużo wapnia i sprzyjają obniżaniu poziom cholesterolu. Pomocne przy zaparciach i dolegliwościach trawiennych. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z ich ilością ze względu na wysoką kaloryczność;
- pestki słonecznika i dyni – te ziarna są źródłem białka i zdrowych tłuszczów. Ich jedzenie obniża poziom cholesterolu. Ze względu na zawartość magnezu są polecane osobom narażonym na stres i pracującym umysłowo. Podobnie jak rodzynki są kaloryczne i należy poprzestać podjadanie na małej garstce.
- jogurt naturalny – te zawierające bakterie probiotyczne podnoszą odporność organizmu i regulują trawienie. Unikaj jogurtów o długich listach składników. Dobry jogurt zawiera tylko mleko i szczepy bakterii;
- jabłka – polecane zwłaszcza odchudzającym się, ale nie należy ich jeść przed snem. Są idealnym wyborem, kiedy do wyznaczonej godziny posiłku została niecała godzina. Jeśli to tylko możliwe, warto je jeść ze skórką;
- marchew – jest bogatym źródłem beta-karotenu, korzystnie oddziałuje na żołądek, pomaga pozbyć się zaparć i wzdęć.
Chrup je na zdrowie! Więcej przepisów na: zdrowyswiat.pl
A jakie są Wasze ulubione zdrowe przekąski? 😉
* Artykuł powstał przy współpracy ze zdrowyswiat.pl.
Frytki bym sobie chętnie zrobiła, bo najbardziej mnie zaciekawiły 🙂
Polecam, bo są naprawdę pyszne! 🙂
Chipsy i frytki z warzyw lubię i czasami robię 🙂
Chipsy z warzyw bym zjadła jak i fryteczki
Zdrowsza alternatywna dla tych sklepowych, czy fastfoodowych 😉
my czesto robimy frytki beztłuszczowe. W sam raz taka przekąska
Chetnie zrobie takie muffiny 😀
Idealne chociażby na śniadanie 😉
Chipsy z warzyw cudo <3
Jaglane mufinki mnie wzywają 🙂
Chipsy warzywne pyszne! 🙂
Chipsy warzywne pyszne 🙂
Najlepsze 😀
Ja od zawsze podjadam między posiłkami i nie potrafię tego zmienić. Chętnie spróbowała bym tych mufinek
Ja bardzo często muffinki przygotowuję na śniadanie 🙂
robiłam pieczoną ciecierzycę, ale mi nie smakowała, natomiast uwielbiam czipsy marchewkowe
Ciecierzyca jest specyficzna, ale ja ją lubię, a chipsy z marchewki to mój must have ostatnio 😀
Fajne propozycje. Mnie w chwilach kryzysowych ratuje papryka – uwielbiam ją podjadać. 🙂
Ja ostatnio przede wszystkim paprykę 🙂 Uwielbiam! 🙂
Frytki z warzyw często sobie robimy
Dla mnie to idealna przekąska 🙂
Nie piekłam nigdy ciecierzycy.
Muszę wypróbować ją, bo mega ciekawa jestem smaku 😉
Ja lubię bardzo, więc ciekawa jestem, czy Ci posmakuje 😉
Mam słabość do pestek dyni, dlatego nie mogę ich kupować, bo zaleca się jedzenie chyba nie więcej niż 30g dziennie, a ja jak się czepię to ten limit mocno przekroczę :/ Bardzo fajne pomysły na przekąski! Na pewno wypróbuję.
around-nadien.blogspot.com
Pestki z dyni też są zdrowe, ale jak we wszystkim, warto zachować umiar 😉
Pieczona ciecierzyca brzmi pysznie, jestem bardzo ciekawa jak to smakuje. Lubię ją w zupie np., ale takiej jeszcze nie jadłam. Chętnie kiedyś spróbuję zrobić 🙂
Ja bardzo lubię! 🙂 Najlepiej się u mnie sprawdza ta z puszki, bo jest łatwiejsza w przygotowaniu 😉
chipsy z warzyw i pieczona cieciorka już kiedyś gościły na moim stole i muszę przyznać, że są super! Jedyny minus – jak za każdym razem, gdy mam ochotę zgrzeszyć odpalałabym piekarnik, to bym chyba zbankrutowała 😀
Oj tak, dlatego my zawsze przygotowujemy hurtem takie przekąski 😀
Sporo fajnych pomysłów! jestem bardzo ciekawa pieczonej ciecierzycy 🙂
Polecam spróbować, bo jest naprawdę pyszna 🙂