Zapiekanki z cukinii – przepis krok po kroku

Zapiekanki z cukinii

Cukinia to jedno z moich ulubionych, letnich warzyw, ponieważ jest pyszna, lekkostrawna i bardzo zdrowa 🙂
W dodatku można ją wykorzystywać na różne sposoby i tworzyć przy jej pomocy przeróżne, smaczne dania.

A że sezon na cukinię trwa w najlepsze, dlatego dzisiaj przychodzę do Was z propozycją dania, które idealnie sprawdzi się na letni obiad lub na kolację. Zapiekanki z cukinii stanowią świetną, letnią alternatywę dla tradycyjnych zapiekanek.

Z podanych przeze mnie proporcji przygotujecie 4 smakowite zapiekanki z cukinii, które będą idealną porcją na obiad dla 2 osób 😉

Zapiekanki z cukinii

Zapiekanki z cukinii - składniki

Do przygotowania zapiekanek będziecie potrzebować:

  • 2 średniej wielkości cukinii
  • 40 dag pieczarek
  • 2 pomidorów
  • 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa, ale może być też zwykła)
  • garści oliwek
  • 20 dag ulubionego sera żółtego (ja wybrałam ser bez laktozy)
  • 1 łyżki masła (może być również olej kokosowy)
  • przypraw – u mnie są to: sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, papryka słodka, kurkuma oraz mieszanka bazylii, czosnku i suszonych pomidorów (można również użyć samej bazylii oraz czosnku granulowanego)

Oczywiście jeśli nie lubicie oliwek możecie z nich zrezygnować, albo zastąpić je czymś innym 😉

Wykonanie krok po kroku:

1. Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię, aby puściły wodę i podsmażyły się.Zapiekanki z cukinii - przygotowanie pieczarek
2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub oleju.
3. Do cebuli dodajemy pieczarki i wszystko razem mieszamy.Zapiekanki z cukinii - podsmażamy cebulkę z pieczarkami4. Do cebuli i pieczarek dodajemy pomidory oraz przyprawy i dusimy, aż pomidory zmiękną.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni.Zapiekanki z cukinii - przygotowywanie farszu6. Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i przy pomocy łyżeczki wydrążamy z nich pestki.Zapiekanki z cukinii - przygotowanie cukinii7. Tak przygotowane cukinie, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy solą oraz mieszanką bazylii, czosnku i suszonych pomidorów lub samą bazylią i czosnkiem po czym wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez ok. 15 minut.Zapiekanki z cukinii - zapiekanie cukinii8. Po tym czasie wyciągamy cukinie z piekarnika, nakładamy do nich przygotowany farsz, dodajemy pokrojone w krążki oliwki i posypujemy serem żółtym.Zapiekanki z cukinii - zapiekanki wkładamy do piekarnika9. Przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 minut.

 

I to już wszystko. Nasze zapiekanki z cukinii są już gotowe. Teraz wystarczy je podać i rozkoszować się ich smakiem. Można je jeszcze polać ketchupem lub ulubionym sosem.

Zapiekanki z cukinii - gotowe

 

Zdarza się Wam przygotowywać warzywne zapiekanki? Lubicie takie warzywne zamienniki tradycyjnych dań? 😉

Smacznego! 🙂

 


A jeśli szukacie pomysłów na dania z wykorzystaniem cukinii, polecam inne moje przepisy:

 

Spaghetti z cukinii 

Kotleciki z kalafiora i cukinii 

Gulasz z cukinii