Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku

4

zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami

Dzisiaj zapraszam Was na proste w przygotowaniu, a przy tym przepyszne danie, którego podstawą jest królowa wszystkich kasz – kasza jaglana 😉
Jest to moja ulubiona kasza, ponieważ można ją przygotowywać na wiele sposobów.

Warto ją uwzględnić w swoim jadłospisie, ponieważ kasza jaglana jest nie tylko lekkostrawna, ale i bardzo odżywcza. Zawiera dużo witamin z grupy B (B1, B2, B5 i B6), witaminę E, magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo oraz rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę. W dodatku jest bogata w antyoksydanty oraz substancje neutralizujące wolne rodniki.
Krótko mówiąc – kasza jaglana to samo zdrowie! 😉

Dlatego właśnie postanowiłam podzielić się z Wami jednym z moich sposobów na jej wykorzystanie.

Podane przeze mnie proporcje, pozwalają na przygotowanie zapiekanki dla dwóch osób.
Zapiekankę piekę w naczyniu żaroodpornym o wymiarach: 30 cm x 20 cm.

Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku

zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami - składniki

Do przygotowania zapiekanki będziecie potrzebować:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej (ok. 100 g)
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 czerwoną paprykę
  • 1 pomidora
  • 1 cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 średnie marchewki (lub 2 duże)
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • kawałek ulubionego sera żółtego (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól (u mnie himalajska), pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, słodka papryka, majeranek, bazylia, lubczyk

Oczywiście nie musicie dodawać wszystkich przypraw. Ja po prostu bardzo lubię taką mieszankę 😉

Wykonanie krok po kroku:

1. Kaszę jaglaną gotujemy w proporcji 3:1 (1,5 szklanki wody na 0,5 szklanki kaszy, 3 szklanki wody na 1 szklankę kaszy, itd.).

Mój sprawdzony sposób na gotowanie kaszy jaglanej jest taki:

  • Suchą kaszę prażę na suchej patelni, stale mieszając, do momentu, aż zrobi się jaśniejsza i zacznie pachnieć.
  • Przerzucam kaszę na sito i dokładnie płuczę zimną wodą, po czym otrząsam z wody.
  • Wypłukaną kaszę wrzucam na gotującą się, osoloną wodę i gotuję na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Kaszy podczas gotowania nie należy mieszać.
  • Po tym czasie, odstawiam kaszę na kolejne 15 minut, aby doszła, również pod przykryciem.

zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami - przed wymieszaniem

2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa – obieramy marchewki, pomidory i cebulę. Opcjonalnie możemy też obrać paprykę.

3. Cebulę i czosnek siekamy (możemy go też przecisnąć przez praskę) i podsmażamy na odrobinie tłuszczu przez ok 3-4 minuty (może to być zwykły olej, olej kokosowy lub masło klarowane).

4. Marchewkę kroimy w talarki (jeśli jest grubsza, możemy pokroić ją najpierw na 2 lub 4 części wzdłuż). Paprykę kroimy w kostkę. Dorzucamy je do podsmażonej cebuli z czosnkiem i razem dusimy pod przykryciem, na małym ogniu. W trakcie można dolać trochę wody, by warzywa nie przywarły do dna naczynia.

5. Kiedy marchewka i papryka zmiękną, dodajemy kukurydzę z puszki i kontynuujemy proces duszenia.

7. Na koniec dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę wszystko dusimy.

zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami - przed włożeniem do piekarnika

8. Tak przygotowane warzywa, mieszamy z ugotowaną kaszą i doprawiamy według uznania.

9. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem żółtym.
Ja bardzo lubię wykorzystywać do tego celu mozzarellę do zapiekanek i pizzy.

10. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20 minut.

zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami - gotowa zapiekanka

11. Gotową zapiekankę wyciągamy z piekarnika i kroimy na kawałki.
Możemy ją podawać np z domowej roboty ketchupem.

A Wy lubicie kaszę jaglaną? Macie swoje ulubione sposoby na jej przyrządzanie? Koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach 😉

A jeśli nie przepadaliście do tej pory za jej smakiem, to polecam wypróbowanie tego przepisu!

Smacznego! 🙂

P.S. A gdyby naszła Was ochota na deser, to polecam pyszne, bezglutenowe Brownie, czy jak kto woli – ciasto czekoladowe 😉

  • tak sobie czytam i nie wiem czy to lubię – ale nigdy nie próbowałem więc chyba czas się odważyć

  • Ania Kucharzyna

    Bardzo fajnie, że opisałaś jak przygotować kaszę jaglaną! Ja za pierwszym razem, gdy ją robiłam nie wiedziałam, że trzeba ją prażyć albo wypłukać wrzątkiem, więc była gorzka jak cholera. Prawie się wtedy zniechęciłam 😛