Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem – prosty i szybki przepis krok po kroku

0

zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem

Jesienią nie tylko chętniej piekę ciasta, ale również częściej przygotowuję na obiad zapiekanki. Zwłaszcza, kiedy za oknami jest zimno, szaro i pada deszcz. Mam wtedy ochotę na pyszny, ciepły, a przede wszystkim szybki obiad, który nie będzie ode mnie wymagał zbyt dużego wysiłku.

Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prostą i szybką w wykonaniu zapiekankę ryżową, która praktycznie robi się sama.
Jeśli tak jak ja lubicie połączenie tuńczyka z ananasem, to ten przepis stworzony jest dla Was! 😉

Zapiekankę przygotowuję w naczyniu żaroodpornym o średnicy 23 cm, a w przepisie podaję proporcje na 2 osoby 😉

Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem – prosty i szybki przepis krok po kroku

 zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem - składniki

Do przygotowania zapiekanki będziecie potrzebować:

  • 200 g ryżu (ja używam ryżu brązowego w woreczkach)
  • 1 puszkę tuńczyka w wodzie
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ puszki ananasa (5-6 plasterków)
  • 3-4 łyżki majonezu
  • ok. 100 g sera żółtego
  • sól do smaku

Wykonanie krok po kroku:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
  3. Z zalewy odsączamy też kukurydzę i tuńczyka.
  4. Ser ścieramy na tarce.zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem - przygotowanie
  5. Kiedy ryż się ugotuje, nastawiamy piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu.
  6. Ryż, tuńczyka, ananasa i kukurydzę wrzucamy do miski, dodajemy majonez i 2/3 startego sera.
  7. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą do smaku.zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem - przed włożeniem do piekarnika
  8. Tak przygotowaną zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy pozostałą częścią sera.
  9. Zapiekamy przez 15 minut.zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem - gotowa

Po tym czasie nasza zapiekanka jest gotowa do wyjęcia z piekarnika i podania.
Ja bardzo lubię po wyłożeniu porcji na talerz, polać ją ketchupem – wtedy smakuje jeszcze lepiej 😉

Dajcie znać, czy Wy też lubicie jesienią przygotowywać na obiad zapiekanki. A może macie jakiś sprawdzony przepis na szybką i smaczną zapiekankę? Z chęcią go poznam i wypróbuję! 😉

Smacznego! 🙂

 

A jeśli szukacie innego pomysłu na zapiekankę, polecam taką z kaszy jaglanej z warzywami 😉

Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku