Wiosenny gulasz z cukinii – przepis krok po kroku

wiosenny gulasz z cukinii

Pogoda za oknami nie nastraja wiosennie, więc postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce. przywołać wiosnę przynajmniej w kuchni i zaproponować Wam przepis na lekki, kolorowy gulasz warzywny.

Ostatnio stawiam na lekką kuchnię, dlatego zagustowałam w warzywnych zamiennikach tradycyjnych dań. Taki gulasz idealnie nadaje się na obiad lub na kolację, ponieważ jest lekki, ale bardzo pożywny. Polecam go zwłaszcza tym, którzy przed wiosną dbają o linię 😀

Z podanych przeze mnie proporcji przygotujecie ok. 4 porcji gulaszu. U mnie spokojnie wystarcza to na dwa obiady dla 2 osób 😉

Wiosenny gulasz z cukinii

wiosenny gulasz z cukinii - składniki

Do przygotowania gulaszu będziecie potrzebować:

  • 3 średnie cukinie
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 paprykę czerwoną
  • 1 małą cebulę
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 600 ml szklanki wody (3 szklanki)
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżeczki masła (opcjonalnie,  można też użyć oleju kokosowego)
  • 2 płaskie łyżki mąki ryżowej
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, majeranek, kminek mielony (u mnie sól himalajska i pieprz ziołowy)

Oczywiście przyprawy możecie dostosować do własnych preferencji smakowych 😉

Wykonanie krok po kroku:

1. Cukinię, marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na jarzynowych oczkach tarki.
2. Paprykę kroimy w kostkę. Ją również możemy obrać ze skórki.
3. Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
4. W garnku rozpuszczamy połowę masła i dodajemy połowę oleju. Jeśli nie dodajecie masła, wtedy możecie dodać więcej oleju.wiosenny gulasz z cukinii - duszenie5. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cukinię, marchewkę, pietruszkę oraz paprykę i dusimy na wolnym, pod przykryciem, aż warzywa troszkę zmiękną.
6. Po tym czasie dolewamy wodę i gotujemy ok. 20-30 minut, na wolnym ogniu, bez przykrycia.
7. W międzyczasie na oleju z dodatkiem masła, podsmażamy cebulkę i czosnek, po czym dodajemy je do ugotowanych warzyw.wiosenny gulasz z cukinii - gotowanie8. Całość przyprawiamy do smaku.
9. Na koniec dodajemy mąkę ryżową, aby zagęścić nasz gulasz i przez chwilę gotujemy.

wiosenny gulasz z cukinii - gotowy

 

I to wszystko. Nasz gulasz jest już gotowy 🙂
Teraz możemy go podać, najlepiej z ulubioną kaszą lub ryżem. Według mnie, najsmaczniejszy jest w towarzystwie kaszy jaglanej.

Koniecznie dajcie znać, czy lubicie takie warzywne gulasze! 😉

Smacznego! 🙂

 

A jeśli macie ochotę na lekką, wiosenną przekąskę, polecam sałatkę z rzodkiewki 🙂

Prosta wiosenna sałatka z rzodkiewki – przepis krok po kroku