Wegański pasztet z soczewicy – przepis krok po kroku

0

wegański pasztet z soczewicy

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny pasztet z soczewicy, który idealnie sprawdza się nie tylko do kanapek, ale również jako danie na ciepło.

Soczewica jest bogata w białko, dlatego jest świetną alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Poza tym ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu.

Z mojego przepisu wychodzi około 4-5 porcji pasztetu na danie obiadowe.
Oczywiście podane przeze mnie proporcje możecie zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania 😉

Wegański pasztet z soczewicy – przepis krok po kroku

wegański pasztet z soczewicy - składniki

Do przygotowania pasztetu będziecie potrzebować:

  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 200 g soczewicy zielonej
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (można użyć innego dowolnego oleju do smażenia)
  • przypraw: soli himalajskiej, pieprzu ziołowego, kurkumy, majeranku, papryki słodkiej, kminku mielonego

Oczywiście ilość i rodzaj przypraw możecie dostosować do swoich preferencji smakowych 😉

Wykonanie krok po kroku:

1. Kaszę jaglaną oraz soczewice gotujemy.

Mój sprawdzony sposób gotowania kaszy jaglanej podaję TUTAJ.

Natomiast sposób na gotowanie soczewic jest taki:

  • Każdą z osobna, przed gotowaniem, płuczemy na sicie.
  • Soczewicę czerwoną gotujemy w proporcji 1:2 – 1 szklanka soczewicy (200 g) na 2 szklanki wody. Gotujemy ją przez 10 minut, pod uchylonym przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie odstawiamy ją na kolejne 15 minut pod pełnym przykryciem, aby doszła.
  • Soczewicę zieloną gotujemy w proporcji 1:2 – 1 szklanka soczewicy (200 g) na 2 szklanki wody. Gotujemy przez 15 minut pod przykryciem, na małym ogniu, po czym odstawiamy na kolejne 15 minut.
  • Ugotowane soczewice dobrze jest odcedzić z nadmiaru wody.

2. W międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek.
4. Dodajemy suszone pomidory i przez chwilę wszystko dusimy. Można również dodać zalewę z pomidorków, która nada jeszcze przyjemniejszego aromatu 😉
5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
wegański pasztet z soczewicy - przygotowanie
6. Kaszę, soczewice oraz pomidory z cebulą i czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę.
7. Zmielone składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Oczywiście śmiało możemy kosztować naszą masę przed upieczeniem 😉wegański pasztet z soczewicy - do piekarnika

8. Masę pasztetową przekładamy do formy do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Do pieczenia pasztetu możemy użyć naczynia żaroodpornego, keksówek, a nawet foremek na mufinki 😉
9. Po tym czasie wyciągamy pasztet z piekarnika.

wegański pasztet z soczewicy - gotowy pasztet

I to już wszystko – nasz pasztet jest gotowy! Możemy go od razu podać na ciepło, np. na obiad, z surówką lub sałatką.
A kiedy wystygnie, idealnie będzie nadawał się do kanapek 😉

Smacznego! 🙂

Przepis na ten pasztet poznałam będąc na siedmiodniowym detoksie Pozytywnej Egoistki według Dagmary Skalskiej, a później troszkę go przerobiłam pod własne preferencje smakowe 😉
W tym miejscu serdecznie polecam Wam książkę Dagmary „Pokochaj swoje ciało”, z której dowiecie się, jak przeprowadzić nie tylko detoks ciała, ale również umysłu, a w konsekwencji całego życia. 😉

A jeśli po obiedzie macie ochotę na deser, polecam domowy budyń 😉

Domowy budyń bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku