Warzywne kotleciki z brokuła i selera – przepis krok po kroku

warzywne kotleciki z brokuła i selera

Im bliżej do wiosny, tym bardziej mam ochotę na eksperymentowanie z warzywnymi zamiennikami mięsnych dań 😉
Inspiracją do stworzenia tego dnia był przepis Ani z bloga opycha.pl na warzywne medaliony z kalafiora i selera.  Zrobiłam je w wersji bezglutenowej i były pyszne!

Postanowiłam zatem troszkę poeksperymentować i przygotować takie kotleciki z brokuła.
Okazały się tak pyszne, że jedliśmy je już 4 razy i nadal nie mamy dość 😀

Z podanych przeze mnie porcji wychodzi ok. 32 sztuki małych kotlecików.

Warzywne kotleciki z brokuła i selera – przepis krok po kroku

warzywne kotleciki z brokuła i selera - składniki

Do przygotowania kotlecików będziecie potrzebować:

  • 500 g brokuła
  • 500 g selera
  • 1 cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki mąki ryżowej
  • mąki jaglanej (do panierowania)
  • oleju do smażenia
  • przypraw: słodkiej papryki, imbiru, kminku mielonego, soli i pieprzu, (u mnie sól himalajska i pieprz ziołowy)
    Oczywiście ilość i rodzaje przypraw możecie dobrać według Waszych preferencji smakowych 😉

Przyda Wam się też garnek i patelnia. A skoro o nich mowa, to znacie może garnki Silit?
Ja ostatnio je zobaczyłam i z miejsca zapragnęłam mieć! Takie garnki to marzenie każdego pasjonata gotowania! 🙂

Wykonanie krok po kroku:

1. Selera obieramy i kroimy w kawałki, a brokuła dzielimy na różyczki. Wkładamy je razem do garnka i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Co jakiś czas warto je sprawdzać, by się nie rozgotowały.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Całość podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.warzywne kotleciki z brokuła i selera - przygotowanie warzyw3. Po ugotowaniu odcedzamy brokuła oraz selera z wody i ścieramy na jarzynowych oczkach tarki.
Warto również odsączyć selera z nadmiaru wody przed starciem, zgniatając go w dłoni.
4. Dodajemy do nich podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawy, po czym wszystko razem mieszamy i kosztujemy przed dodaniem reszty składników.
5. Kiedy masa będzie idealnie doprawiona, dodajemy jajko oraz mąkę ryżową i wszystko dokładnie mieszamy.warzywne kotleciki z brokuła i selera - przygotowanie masy6. Z tak przygotowanej masy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które lekko spłaszczamy, formując kotleciki.
7. Następnie panierujemy je w mące jaglanej.
Do panierowania można użyć również innej wypróbowanej mąki. Ja preferuję mąkę jaglaną, która dla mnie jest idealnym, bezglutenowym zastępnikiem bułki tartej 😉warzywne kotleciki z brokuła i selera - formowanie kotlecików8. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę, aż będą rumiane.
9. Po usmażeniu warto przełożyć je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

warzywne kotleciki z brokuła i selera - gotowe

I to wszystko. Nasze warzywne kotleciki z brokuła i selera są już gotowe 🙂
Ja najbardziej lubię podawać je z domowej roboty dipem jogurtowym z przyprawami.


Lubicie takie zamienniki mięsnych dań?

Smacznego! 🙂

 

A może macie ochotę na kotleciki kapuściane? 😉

Kapuściane kotleciki bezglutenowe – przepis krok po kroku