Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe – przepis krok po kroku

0

szybkie i proste pierniczki bezglutenowe

Pomysły na prezenty świąteczne mamy już za sobą, czas więc zająć się pomysłami na świąteczne wypieki 😉
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na najbardziej klasyczny z nich, jakim są pierniki – oczywiście w wersji bezglutenowej 😉
Osobiście nie wyobrażam sobie świąt, które nie pachną korzennymi przyprawami, połączonymi z aromatem ciasta! Nie ważne w jakim wydaniu, pierniczki muszą być! 😀

Moje pierniczki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W dodatku od samego początku są mięciutkie, więc można je spokojnie przygotować na ostatnią chwilę 😉

Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 30 sztuk.

Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe – przepis krok po kroku

szybkie i proste pierniczki bezglutenowe - składniki

Do przygotowania pierników będziecie potrzebować:

  • 150 g mąki ryżowej
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g miodu
  • 2 jajka
  • ¼ kostki margaryny
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaską łyżeczkę przyprawy do piernika (ja korzystam z własnej mieszanki, ale możecie równie dobrze użyć gotowej)
  • papier do pieczenia

Wykonanie krok po kroku:

  1. Miód, margarynę, cukier i przyprawy rozpuszczamy, podgrzewając na małym ogniu, cały czas mieszając.
    szybkie i proste pierniczki bezglutenowe - składniki płynne
  2. Kiedy składniki się połączą, odstawiamy je do przestudzenia.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    szybkie i proste pierniczki bezglutenowe - składniki suche
  4. Mąki mieszamy z sodą oczyszczoną oraz jajkami.
  5. Przestudzone składniki płynne dodajemy do składników suchych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
    szybkie i proste pierniczki bezglutenowe - ciasto
  6. Z powstałej masy formujemy kuleczki (porcja wielkości łyżeczki) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ważne, aby zachować większy odstęp między porcjami, dzięki czemu pierniki nie zlepią się w trakcie pieczenia.
    szybkie i proste pierniczki bezglutenowe - wkładamy do piekarnika
  7. Tak przygotowane pierniczki wkładamy do piekarnika i pieczemy 11 – 12 minut.
    Po 10 minutach dobrze jest kontrolować ich kolor, aby się nie przypaliły. Każda minuta robi różnicę 😉
  8. Po tym czasie wyciągamy pierniczki z piekarnika i wykładamy na talerz.

szybkie i proste pierniczki bezglutenowe - gotowe

 

Ito wszystko. Nasze pierniczki są już gotowe! 🙂 Można je już kosztować (nawet na ciepło) i delektować się ich korzennym smakiem – koniecznie z kubkiem kawy lub kakao 😉
Może nie wyglądają tak ładnie, jak pierniczki wykrawane, za to smakują wybornie!

Koniecznie dajcie znać, czy Wy też pieczecie na święta pierniczki. A może macie inne, ulubione ciasteczka świąteczne?

Już dziś zapraszam Was na drugi przepis na pierniczki – tym razem wykrawane 😉

Smacznego! 🙂

 

A jeśli szukacie przepisu na kruche ciasteczka deserowe, zapraszam tutaj:

Bezglutenowe ciasteczka deserowe – prosty przepis krok po kroku