Świąteczne pierniczki bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku

świąteczne pierniczki bezglutenowe

Przygotowania do świąt ruszyły pełną parą i wszędzie już czuć świąteczny klimat. Udzielił się on również mnie, dlatego dzisiaj mam dla Was mój wypróbowany przepis na świąteczne pierniczki bezglutenowe.

Tym razem będą to tradycyjne, wykrawane pierniki, które są dosyć twarde, ale nie kruszą się, dlatego śmiało można je wykorzystać również jako ozdoby na choinkę 😉
Oczywiście po 2-3 dniach pierniczki miękną, dlatego warto je upiec wcześniej.

Świąteczne pierniczki bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku

świąteczne pierniczki bezglutenowe - składniki

Do przygotowania pierników będziecie potrzebować:

  • 250 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g miodu
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki śmietany
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika (ja korzystam z mieszanki własnej roboty, ale możecie równie dobrze użyć gotowej)
  • foremek do wykrawania pierniczków
  • papieru do pieczenia

Wykonanie krok po kroku:

  1. Miód, cukier i przyprawy rozpuszczamy w garnku, podgrzewając je na małym ogniu i cały czas mieszając.
  2. Kiedy składniki się połączą, odstawiamy je do przestudzenia.
    świąteczne pierniczki bezglutenowe - przygotowanie ciasta
  3. Do przestudzonej mieszanki, dodajemy jajko oraz śmietanę i mieszamy do połączenia składników.
  4. Dodajemy mąki oraz sodę i wyrabiamy ciasto – najpierw łyżką, a później rękami.
  5. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na 15 minut do lodówki.
    świąteczne pierniczki bezglutenowe - gotowe ciasto
  6. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i zabieramy się do przygotowywania naszych pierniczków.
  7. Blat posypujemy mąką ryżową i wałkujemy porcję ciasta na grubość około 0,5 cm.
    świąteczne pierniczki bezglutenowe - wykrawamy pierniczki przy pomocy foremek
  8. Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy foremek wykrawamy wybrane kształty.
    W pierniczkach przeznaczonych do powieszenia na choinkę robimy dziurkę 😉
  9. Wykrojone pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 12 minut.
    świąteczne pierniczki bezglutenowe - wkładamy do piekarnika
  10. Po tym czasie wyciągamy pierniczki z piekarnika, wykładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia.

świąteczne pierniczki bezglutenowe - gotowe

I to wszystko. Nasze pierniczki są już gotowe.
Teraz możemy je oczywiście udekorować, przyozdobić i sprawić, aby nabrały świątecznego charakteru 😉 Zapewniam Was, że takie dekorowanie sprawi Wam dużo radości i będzie świetną okazją do wspólnego spędzenia czasu.

Gotowe pierniczki warto przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoju lub w pudełku, wtedy szybciej zmiękną i będą rozpływać się w ustach.

 

Smacznego! 🙂

A jeśli szukacie przepisu na szybkie i miękkie pierniczki, znajdziecie je tutaj:

Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe – przepis krok po kroku