Spaghetti z cukinii wg diety dr Dąbrowskiej – przepis krok po kroku

Spaghetti z cukinii wg diety dr Dąbrowskiej

Mija drugi tydzień mojego wiosennego detoksu na diecie dr Ewy Dąbrowskiej, dlatego zgodnie z zapowiedzią, przychodzę do Was dzisiaj z kolejnym pomysłem na danie zgodnie z jej zasadami.
Mogłoby się wydawać, że dieta warzywno-owocowa jest dietą monotonną, ale nic bardziej mylnego! Dzięki tej diecie, można odkryć zupełnie nowe dania i poznać nowe smaki 😉

Przykładem takiego kulinarnego odkrycia jest dla mnie spaghetti z cukinii. Nigdy wcześniej nie zdarzało mi się robić warzywnych makaronów, a teraz mogłabym je jeść codziennie!
Jeśli lubicie czasem poeksperymentować w kuchni, ten przepis jest dla Was! 🙂

Z podanych przeze mnie proporcji, przygotujecie porcje spaghetti dla 2 osób.

Spaghetti z cukinii wg diety dr Dąbrowskiej – przepis krok po kroku

Spaghetti z cukinii wg diety dr Dąbrowskiej - składniki

Do przygotowania spaghetti będziecie potrzebować:

  • 4 średniej wielkości cukinii
  • 4-5 średniej wielkości pomidorów (można dodać pomidory z puszki)
  • 2 marchewek
  • pół pęczka selera naciowego
  • 1 małej cebuli
  • 1 ząbka czosnku
  • przypraw – u mnie jest to sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, kurkuma, bazylia, oregano, papryka słodka oraz papryka wędzona

Oczywiście przyprawy możecie dodać według własnych preferencji smakowych 😉

Wykonanie krok po kroku:

1. Cebulę, marchewkę i czosnek obieramy, a seler pozbawiamy włókien.
2. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dusimy z odrobiną wody przez ok. 4-5 min na wolnym ogniu.

Spaghetti z cukinii wg diety dr Dąbrowskiej - sos

3. Marchewkę i seler ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy do podduszonej cebuli z czosnkiem i dusimy do miękkości.
4. Na koniec dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy. Całość dusimy do momentu, aż pomidory zmiękną i stworzą sos.

Spaghetti z cukinii wg diety dr Dąbrowskiej5. W międzyczasie przygotowujemy nasze spaghetti. W tym celu obieramy cukinie i ścieramy je wzdłuż, na płasko przy pomocy tarki jarzynowej o dużych oczkach.
Można również pokroić ją – najpierw w cienkie plasterki (np. przy pomocy obieraczki), a później w paseczki.
6. Tak przygotowane spaghetti zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 10 minut, aby cukinia troszkę zmiękła.Spaghetti z cukinii wg diety dr Dąbrowskiej - przygotowywanie spaghetti7. Po tym czasie  odsączamy makaron na sitku, dodajemy do naszego sosu, mieszamy i jeszcze przez moment podgrzewamy, aby smaki się połączyły.

 

I to wszystko. Nasze spaghetti  z cukinii jest już gotowe do podania. Idealnie nadaje się do podania na obiad lub na kolację, nie tylko podczas diety dr Dąbrowskiej 😉

Spaghetti z cukinii wg diety dr Dąbrowskiej - gotowe

Robiliście kiedyś warzywne makarony? Jakie warzywo wykorzystywaliście do tego celu?

Smacznego! 🙂

 

A jeśli szukacie przepisów podczas diety dr Dąbrowskiej lub wiosennego detoksu, koniecznie zajrzyjcie tutaj:

Surówka z selera naciowego wg diety dr Dąbrowskiej – przepis krok po kroku