Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku

Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach

Ponieważ zbliża się Wielkanoc, a co za tym idzie czas wypieków, postanowiłam podzielić się z Wami moją wersją ciasteczek, potocznie zwanych smalcówkami.

Moja Mama zawsze piekła smalcówki na święta, bo to ulubione ciastka mojego Taty. Ja postanowiłam pójść krok dalej i przygotować je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz w formie ciasteczek z dziurką 😉
Oczywiście moje smalcówki są bezglutenowe, a do ich nadziewania użyłam powidła śliwkowego.

Dzisiejszy przepis z pewnością nie należy do kategorii fit, ale zapewniam Was, że należy do kategorii pyszności! 🙂

Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku

Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach - składniki

Do przygotowania smalcówek będziecie potrzebować:

  • 200 g smalcu
  • 25 dag mąki ryżowej
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 10 dag skrobi ziemniaczanej
  • 100 g śmietany 30%
  • 2 dużych jajek
  • 50 g/ok. 3 łyżki cukru (u mnie cukier trzcinowy)
  • 30 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  • powidła śliwkowego lub marmolady do nadzienia
  • cukru pudru do posypania

Przyda Wam się również papier do pieczenia, wałek oraz duży nóż.
Jeśli szukacie akcesoriów kuchennych, koniecznie odwiedźcie sklep tylkostylowe. Znajdziecie tam sporo inspiracji i ciekawych rozwiązań, które ułatwią Wam pracę w kuchni.

Wykonanie krok po kroku:

1. Zaczynamy od przygotowania drożdży. W tym celu dodajemy do nich 3 łyżki cukru i rozcieramy, aż się rozpuszczą, po czym odstawiamy.
2. Na blat lub stolnicę przesiewamy mąki oraz skrobię połączone z proszkiem do pieczenia i dodajemy do nich schłodzony smalec. Całość siekamy dużym nożem.Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach - przygotowanie ciasta3. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, po czym całość ponownie siekamy.
4. Dodajemy śmietanę, żółtka oraz drożdże i siekamy aż do połączenia składników.
5. Na koniec całość krótko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta i formujemy z niego kulę. Gdyby ciasto się zbytnio lepiło, dosypujemy nieco mąki ryżowej.Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach - gotowe ciasto7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
8. Przygotowane wcześniej ciasto, dzielimy na części i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach - smalcówki tradycyjne9. Aby przygotować klasyczne smalcówki, rozwałkowane ciasto kroimy na paski o szerokości 8-10 cm, na jego początek nakładamy powidło, zawijamy w rulonik i odkrawamy. Kroki powtarzamy przy kolejnych smalcówkach.
10. Aby przygotować ciasteczka z dziurką, z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką kółeczka – po 2 na każdą smalcówkę.Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach - smalcówki z dziurką11. Jedno z kółek smarujemy powidłem, a w drugim, kieliszkiem wykrawamy środek. Całość składamy i do dziurki dokładamy jeszcze odrobinę powidła.
12. Przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach - do piekarnika13. Po tym czasie, wyciągamy smalcówki z piekarnika i odkładamy do przestygnięcia.

Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach - gotowe

 

I to wszystko. Nasze bezglutenowe smalcówki są już gotowe.
Teraz możemy je posypać cukrem pudrem. Klasyczne smalcówki polecam w nim obtoczyć – będą jeszcze słodsze i smaczniejsze 😉

Koniecznie dajcie znać, czy lubicie takie wypieki!


Smacznego! 🙂

 

A jeśli szukacie innych inspiracji na świąteczne wypieki, polecam Wam mój sernik:

Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie – przepis krok po kroku