Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku

4

Śledzie w sosie musztardowym z curry

Dzisiaj mam dla Was prosty, ale za to bardzo oryginalny przepis na śledzie, które idealnie nadają się do podania na imprezę sylwestrową lub karnawałową. Wykonanie tej przekąski jest bardzo proste, za to smak jest wręcz wyborny! 😉
Połączenie dwóch rodzajów musztardy oraz orientalnego smaku curry nadaje śledziom naprawdę niepowtarzalnego smaku.

Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości śledzikiem w nowej odsłonie, gorąco polecam ten przepis 😉

Śledzie najlepiej przygotować 2-3 godziny przed podaniem, aby nabrały intensywnego smaku.

Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku

Śledzie w sosie musztardowym z curry - składniki

Do przygotowania śledzi będziecie potrzebować:

  • 0,5 kg filetów śledziowych marynowanych
  • 2 fioletowe cebule (średniej wielkości)
  • 300 ml śmietany 12% lub 18% (można też użyć jogurtu naturalnego)
  • 200-300 ml majonezu
  • 2-3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 1 łyżkę miodu
  • 1-2 łyżeczki curry (w zależności od tego, jak intensywny smak curry lubicie)
  • 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego

Wykonanie krok po kroku:

1. Śmietanę lub jogurt naturalny mieszamy z majonezem.
2. Następnie dodajemy obie musztardy i nadal mieszamy.
3. Na koniec dodajemy miód i przyprawy, mieszając sos bardzo dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły.
4. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do przygotowanego sosu.
Śledzie w sosie musztardowym z curry - sos5. Po dokładnym wymieszaniu, sos odstawiamy.

6. Śledzie kroimy w paski lub w większą kostkę (według uznania).
7. Pokrojone śledzie wrzucamy do przygotowanego sosu i mieszamy, aby całość dobrze się połączyła, a śledzie mogły przejść smakiem sosu.
8. Tak przygotowaną przekąskę odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Im dłużej postoją, tym smaki lepiej się połączą, a cebula i curry dodadzą daniu ładniejszego koloru.
Po tym czasie próbujemy i ewentualnie dodajemy przypraw (według uznania).
Śledzie w sosie musztardowym z curry - gotowe

I to wszystko. Nasze śledzie są już gotowe do podania 😉
Ja lubię dodać do nich troszkę więcej curry, wtedy mają bardziej intensywny smak.

 

Życzę Wam szampańskiej zabawy sylwestrowej i smacznego!
Szczęśliwego Nowego Roku! 🙂

 

A jeśli szukacie przepisu na efektowną sałatkę, zapraszam tutaj:

Sałatka Gyros z kurczakiem – prosty przepis krok po kroku

  • A wiesz, że ja do niedawna nie jadłam śledzi w ogóle? Potem zaczęłam się powolutku przekonywać i przyznam, że jak się rozpędzę, to wciągam paczkę z marszu… Dlatego coś mi się wydaje, iż proporcje z tego przepisu będę musiała pomnożyć przez dwa, żeby też ktoś poza mną mógł skorzystać! 😉

    • Ja lubię od czasu do czasu, zwłaszcza koreczki śledziowe 😉 No i oczywiście te śledzie, które goszczą u nas praktycznie w każde święta 🙂

  • Śledzie w sosie musztardowym to moje uzależnienie,od kiedy je odkryłam przebijają każde inne ❤