Sałatka z paluszkami SURIMI i pomarańczami – przepis krok po kroku

0

Sałatka z paluszkami SURIMI i pomarańczamiKarnawał trwa w najlepsze, dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prostą, ale za to kolorową, delikatną i smaczną sałatkę, która idealnie nadaje się do serwowania podczas wszelkiego rodzaju imprez.

Zdaję sobie sprawę, że paluszki Surimi, zwane potocznie „paluszkami krabowymi”, mają swoich zwolenników i przeciwników. Ja osobiście bardzo je lubię, dlatego od czasu do czasu urozmaicam nimi moje menu 😉 Bardzo lubię dodawać je do sałatek, czy chociażby podawać smażone w cieście naleśnikowym.

Na rynku są dostępne różne rodzaje paluszków Surimi.
Do przygotowania sałatki możecie wybrać zarówno paluszki z zalewy, jak i mrożone, czy chłodzone. Przed zakupem warto jednak dokładnie przestudiować etykietę pod kątem składu, aby chociażby wykluczyć potencjalne alergeny. Z doświadczenia wiem, że paluszki lubią zawierać gluten. Warto również zwrócić uwagę, czy nie zawierają całej masy sztucznych dodatków, spulchniaczy, aromatów i wzmacniaczy smaku.

Oczywiście jak zawsze – im krótszy skład, tym lepiej 😉

Sałatka z paluszkami SURIMI i pomarańczami – przepis krok po kroku

Sałatka z paluszkami SURIMI i pomarańczami - składniki

Do przygotowania sałatki będziecie potrzebować:

  • 30-32 sztuk paluszków Sumiri
  • 1 sałatę lodową
  • 1 puszkę kukurydzy
  • 2 duże pomarańcze lub 3 małe
  • 5-6 łyżek majonezu
  • soli i pieprzu (u mnie sól himalajska i pieprz ziołowy)

Wykonanie krok po kroku:

1. Paluszki Surimi wyciągamy z folii i kroimy w kostkę.
Jeśli kupujecie paluszki mrożone, przed przygotowaniem sałatki trzeba je rozmrozić. Proces ten nie trwa jednak długo i można to zrobić wkładając je na chwilę do ciepłej wody.
2. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki – ich wielkość zależy od Waszej preferencji 😉
3. Pomarańcze obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki.

Sałatka z paluszkami SURIMI i pomarańczami - przygotowanie

4. Wszystko razem wsypujemy do miski, dodajemy odcedzoną kukurydzę i mieszamy.
5. Na koniec dodajemy majonez oraz sól i pieprz. Wszystko ze sobą łączymy, delikatnie mieszając.
Sałatkę warto mieszać delikatnie, aby sałata nie straciła swojej faktury, a paluszki Surimi nie rozpadły się.

I to wszystko. Nasza sałatka jest już gotowa.
Prawda, że ładnie się prezentuje? 😉

Smacznego! 🙂

A jeśli szukacie oryginalnego przepisu na śledzika, polecam ten:

Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku