Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku

Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami

Mija trzeci tydzień mojej diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej i tak jak obiecałam, przychodzę do Was z kolejnym przepisem według jej zasad.
Tym razem będzie to coś na słodko 😉

Tradycyjny ryż zapiekany z jabłkami zna chyba każdy. Ale czy wiedzieliście, że istnieje coś takiego jak ryż z kalafiora? Ja dowiedziałam się dopiero na tej diecie 😉
Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami, można przygotować zarówno na obiad, jak i na podwieczorek. Zapewniam Was, że jest pyszny i sycący! 🙂

Z podanych przeze mnie proporcji przygotujecie dwie porcje dania. Natomiast jedna główka kalafiora wystarcza na dwie porcje dla 2 osób.

Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku

Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami - składniki

Do przygotowania ryżu z kalafiora zapiekanego z jabłkami będziecie potrzebować:

  • pół główki kalafiora
  • 6 średnich lub 8 małych jabłek (najlepiej wybrać jakąś słodką odmianę)
  • wody do sparzenia kalafiora
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypty mielonego imbiru
  • 2 szczypty soli (u mnie sól himalajska)

Wykonanie krok po kroku:

1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami - duszenie jabłek2. Tak przygotowane jabłka, przekładamy do garnka i dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną. Można je podlać odrobiną wody, aby nie przywierały do dna.
3. Do podduszonych jabłek dodajemy cynamon oraz imbir, mieszamy i jeszcze przez moment dusimy. Można również dodać do nich soku z cytryny.Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami - rozdrabnianie kalafiora4. W międzyczasie przygotowujemy nasz ryż. Możemy to zrobić na dwa sposoby:

  • Przy pomocy rozdrabniacza lub blendera: umytego kalafiora dzielimy na różyczki i partiami pulsacyjnie rozdrabniamy tak, aby uzyskać konsystencję podobną do kaszy. Trzeba przy tym uważać aby nie zmielić kalafiora zbyt mocno, ponieważ wtedy robić się kleisty i tworzy się papka.
  • Ścierając na tarce: umytego kalafiora kroimy na mniejsze kawałki i ścieramy na drobnych oczkach tarki.

Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami - gotowanie ryżu5. Tak przygotowany ryż zalewamy wrzącą wodą tak, aby go przykryła, dodajemy 2 szczypty soli i zostawiamy pod przykryciem na 8-10 minut. Im dłuży czas, tym kalafior będzie miększy.
6. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
7. Po upływie 8-10 minut, odcedzamy ryż z kalafiora, dodajemy do niego duszone jabłka i wszystko razem mieszamy.Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami - do piekarnika8. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 15 minut.

 

I to wszystko. Nasz ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami jest już gotowy 🙂
Jeśli nie jesteście na diecie dr Dąbrowskiej, spokojnie możecie dosłodzić jabłka w trakcie duszenia.

Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami - gotowy

Jedliście kiedyś ryż z kalafiora? Jeśli tak, koniecznie dajcie znać, czy Wam smakował 😉

 

Smacznego! 🙂

 

A jeśli szukacie pomysłu na warzywny obiad, polecam spaghetti z cukinii:

Spaghetti z cukinii wg diety dr Dąbrowskiej – przepis krok po kroku