Ryba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku

6

Ryba po rybacku na Wigilię

Chociaż trudno w to uwierzyć, do Wigilii zostało zaledwie 5 dni!
Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić z Wami moim przepisem na wigilijną potrawę z ryby.

W moim domu, a wcześniej w domu mojej Babci, gdzie zawsze odbywała się kolacja wigilijna, tradycyjnym daniem jest właśnie ryba, którą od zawsze nazywano rybą po rybacku.
Danie to składa się ze smażonej ryby oraz specjalnie przygotowanej jarzynki. Całość tworzy bardzo harmonijne w smaku, a zarazem delikatne danie, od którego zawsze zaczynamy naszą Wigilię.
W dodatku jest proste w przygotowaniu i nie wymaga zbyt długiego stania przy kuchni 😉

Ryba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku

Ryba po rybacku na Wigilię - składniki

Do przygotowania ryby po rybacku będziecie potrzebować:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 selera (korzeń)
  • 1 cebulę
  • 200 g śmietany 18%
  • 100-200 ml wody
  • oleju do smażenia
  • 4 porcje ryby
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżek mąki do panierowania ryby (u mnie mąka jaglana)
  • soli i pieprzu do smaku (ja użyłam pieprzu ziołowego)

Wykonanie krok po krok:

1. Warzywa myjemy i obieramy.
2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju.
Ryba po rybacku na Wigilię - przygotowanie jarzynki3. Marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do zeszklonej cebuli.
4. Wszystko razem podsmażamy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
5. Po tym czasie podlewamy je do połowy wodą i dusimy do miękkości.
6. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku.

Ryba po rybacku na Wigilię - do jarzynki dodajemy śmietanę7. Całość dusimy przez ok. 10 minut, aby jarzynka nie była zbyt wodnista.
W tym celu możemy również zagęścić ją łyżką mąki. Ja pominęłam ten krok.

Teraz, gdy jarzynka jest już gotowa, możemy zająć się rybą.

8. Każdą porcję ryby solimy i wkładamy do rozkłóconego jajka.
9. Następnie panierujemy ją w mące i znowu w jajku.

Ryba po rybacku na Wigilię - przygotowywanie ryby10. Tak przygotowaną rybę, smażymy z każdej strony na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, aż do uzyskania złotego koloru.
11. Usmażone porcje ryby odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

I to już wszystko. Teraz możemy już podawać naszą rybę razem z jarzynką.
Moja Babcia zawsze podawała taką porcję z kromką domowego chleba.

Smacznego! 🙂

 

A jeśli szukacie przepisu na mniej znane, wigilijne zupy, zapraszam tutaj:

Zupa na Wigilię – nie tylko barszcz!

  • Uwielbiam jeść rybę podczas Wigilii 🙂

  • ojej, ja nie mogę od tej ryby zacząć kolacji, bo bym tyle w siebie wepchnęła, ze poza nią już nawet szpilki by się nie dało wetknąć! 😀

  • Ale ciekawy przepis! Trochę jak ryba po grecku, a tu zamiast przecieru do warzyw – śmietana. Bardzo fajne danie, może zastosuje w codziennej kuchni 😉 U mnie na wigilię jest karp. Mój tato łowi ryby i umie je oprawiać. Karp jest zawsze smaczny i jada się go jedynie raz w roku 😉
    Może korzystając z okazji życzę Ci kochana spokojnych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Pysznej kolacji i wymarzonych prezentów 😉

    • Też mam wędkarzy w rodzinie 😉
      Dziękuję Kochana! :* Ja Tobie również życzę zdrowych, spokojnych, pięknych Świąt, spędzonych w gronie najbliższych oraz wielu powodów do radości w ten magiczny czas! 🙂