Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie – przepis krok po kroku

4

sernik na bezglutenowym spodzie

Dzisiaj przepis na kolejne ciasto, za które nie jeden dałby się pokroić 😀
Do przygotowania tego przepisu i upieczenia sernika zainspirował mnie mój znajomy Bloger kulinarny, Karol, który prowadzi bloga Kosą po patelni (zaglądnijcie do niego, bo ma naprawdę świetne przepisy! :)).

Przepis może nie należy do gatunku tych prosty i szybkich, ale smak sernika wynagradza wszystko! 😉

Sernik piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm, a podane przeze mnie proporcje, to połowa oryginalnego przepisu, przeznaczonego na dużą formę (40 x 24 cm).

Przepis na sernik na bezglutenowym spodzie – krok po kroku

sernik na bezglutenowym spodzie - składniki na ciasto

Do przygotowania kruchego spodu będziecie potrzebować:

  • 10 dag mąki ryżowej
  • 1-2 żółtka
  • 5 dag margaryny lub masła
  • 6 dag cukru brązowego
  • ok. 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • papier do pieczenia

sernik na bezglutenowym spodzie - składniki na masę serową

Do przygotowania masy serowej będziecie potrzebować:

  • 50 dag twarogu 3-krotnie zmielonego lub gotowego twarogu sernikowego (ja mielę zwykły twaróg w maszynce do mięsa)
  • 6 dag skrobi ziemniaczanej
  • ½ kostki margaryny
  • 18 dag cukru brązowego
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka z połowy cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 5 średnich/duży jajek lub 6 małychOczywiście, do sernika można również dodać ulubione bakalie.

Sposób przygotowania:

1. Składniki na kruche ciasto wysypujemy na blat lub stolnicę i siekamy nożem. Należy pamiętać, by margaryna lub masło były wcześniej schłodzone w lodówce.
2. Zagniatamy całość dłońmi, aż powstanie gładkie ciasto (gdyby konsystencja była zbyt rzadka, podsypujemy mąką ryżową aż do momentu, gdy ciasto przestanie lepić się do rąk).

sernik na bezglutenowym spodzie - ciasto
3. Zagniecione ciasto wkładamy na ok. 20 minut do zamrażalnika lub do lodówki, by nieco stężało.
4. Smarujemy formę tłuszczem (margaryną) i wykładamy papierem do pieczenia, który również możemy natłuścić.

5. 10 minut przed upływem czasu schładzania ciasta, włączamy piekarnik ustawiony na 180 stopni bez termoobiegu.

sernik na bezglutenowym spodzie - spód

6. Po upływie 20 minut rozwałkowujemy ciasto na ok 0.5 cm grubości i przekładamy do przygotowanej formy – gdyby nie chciało się przełożyć w całości, można to zrobić w częściach i w formie połączyć je palcami, równomiernie rozprowadzając.
7. Nakłuwamy tak wyłożone ciasto widelcem w kilkunastu miejscach.

sernik na bezglutenowym spodzie - upieczony spód

8. Podpiekamy w piekarniku przez ok 15 -20 minut po czym wyjmujemy, by nieco przestygło.

9. W międzyczasie, gdy ciasto będzie w lodówce i potem podczas podpiekania, zajmujemy się przygotowywaniem masy serowej.

10. Do miski, w której będziemy przygotowywać masę serową, wkładamy margarynę i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy.
11. Ucieramy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż całość zrobi się jaśniejsza i spulchniona.
12. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym żółtku, w niewielkich odstępach czasu (kolejne żółtka dodajemy w chwili, gdy widzimy, że poprzednie połączyły się z ucieraną wcześniej margaryną i cukrem).
13. Po dodaniu wszystkich żółtek, ucieramy jeszcze chwilę, by masa zrobiła się bardziej puszysta. Gdy tak się stanie, dodajemy zmielony biały ser – po ok. pół łyżki, wciąż ucierając mikserem na najwyższych obrotach.
14. Dosypujemy po trochę skrobię ziemniaczaną i dalej miksujemy.
15. Dolewamy sok z cytryny i wsypujemy startą skórkę z cytryny.
16. Całość miksujemy jeszcze chwilę po czym odstawiamy.

sernik na bezglutenowym spodzie - masa serowa

17. Białka białek (można do 5 białek, które mamy z jajek użytych do masy serowej, dodać 1 białko, które zostało z jajka użytego do kruchego ciasta na spód sernika).
18. Dodajemy pianę do masy serowej i delikatnie wszystko mieszamy.

sernik na bezglutenowym spodzie - w piekarniku

19. Całość przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni bez termoobiegu, na drugi poziom od dołu, na 30 minut.
20. Po upływie tego czasu, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Góra nie powinno się w tej temperaturze zbytnio przypiec.

sernik na bezglutenowym spodzie - upieczony

21. Po upływie czasu pieczenia, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki blokując je przed zamknięciem np. korkiem od wina lub drewnianą łyżką.
22. Pozostawiamy sernik w piekarniku na ok 2,5 godziny do wystygnięcia. Po tym czasie wyciągamy go i dajemy mu jeszcze ok 30 minut.
23. Jeśli piekliśmy go w tortownicy, zdejmujemy obręcz, delikatnie odklejamy papier od brzegów sernika i przykładając na wierz deskę lub duży talerz, przewracamy go wierzchem do góry. Dzięki temu mamy możliwość zdjąć spód tortownicy i odkleić całość papieru ze spodu sernika.
Gdy to zrobimy, przykrywamy talerzem i z powrotem przewracamy sernik tak, by był spodem do dołu, gotowy do krojenia i degustacji.

Koniecznie dajcie znać, czy lubicie serniki i czy sami je pieczecie 😉

Smacznego! 🙂

  • wisisz mi taki !!!!!!!!!!!!!! czekam z niecierpliwością 🙂 śliczny szablonik – pozytywna zmiana

  • Ania Wesołowska

    o, proszę… nie chwytam się zbytnio za pieczenie, ale może się trochę przełamię dla tego sernika 🙂