3 rzeczy, które musisz wiedzieć, zanim rozpoczniesz przygotowywanie przetworów z owoców

przetwory z owoców

W pobliskich sklepach i na miejskich straganach pojawia się coraz więcej owoców i warzyw – to znak, że już niedługo rozpocznie się sezon na przetwory. W zeszłym roku zrobiłeś ich zdecydowanie za mało? A może dopiero zaczynasz przygodę z domowymi pysznościami i chcesz dowiedzieć się jak skutecznie je przygotowywać? Te 3 rzeczy z pewnością ułatwią ci przyrządzanie domowych przetworów!

Jakie owoce wybierać na przetwory?

Przyjęło się, że kluczem w przygotowywaniu smacznych i zdrowych dżemów, soków oraz konfitur jest odpowiedni przepis. Nie da się ukryć, że dobranie receptury jest niezwykle istotne, ale nie można zapominać o podstawowym składniku, czyli owocach. Aby cieszyć się wysokiej jakości przetworami, trzeba odpowiednio je wyselekcjonować. Co to oznacza? Przede wszystkim nie można wykorzystywać do przetworów owoców nadpsutych. Wielu kucharzy-amatorów, zwłaszcza z nieco starszego pokolenia, wychodzi z założenia, że składników nie należy marnować i odkrawa z owoców miejsce pokryte pleśnią. To wyjątkowo niebezpieczne, bo toksyny znajdują się nie tylko w wybranym punkcie, ale już w całym owocu! Idealne produkty na przetwory powinny być świeże (wyjątek stanowią dżemy, do których można wykorzystać nieco starsze, ale wciąż nienadgniłe owoce) i pochodzić z wiadomego źródła. Wskazane są przede wszystkim owoce z upraw ekologicznych, na których nie wykorzystuje się pestycydów.

Jakie naczynia sprawdzą się do przetworów?

Jeśli chcesz stać się specjalistą od przygotowywania przetworów, musisz zadbać o odpowiednie wyposażenie kuchni. Będą to nie tylko dobrej jakości słoiki, ale również przydatne naczynia. Chcesz mieć spiżarnię pełną soków? Ich przyrządzenie ułatwią nowoczesne sokowniki. Naczynia te pod wpływem ciepła wytwarzają parę, która ułatwia owocom „puszczanie soków”. Ich zaletą jest również to, że nie ma konieczności czasochłonnego „przeciskania” malin czy truskawek, jak w przypadku popularnych kilka lat temu sokowirówek. Każdy, kto chce mieć przetwory na zimę, powinien wyposażyć się w wysoki i duży garnek, który ułatwi pasteryzację. A co ze słoikami? Dobór ich rozmiaru i kształtu w dużej mierze zależy od indywidualnych preferencji i późniejszego zastosowania. Niemniej jednak najważniejsze będą sprawne wieczka.

Jak pasteryzować przetwory?

Aby przygotowane dżemy oraz konfitury długo zachowały swoją świeżość, ważne jest nie tylko ich odpowiednie zamknięcie, ale także pasteryzacja. Jakie są metody pasteryzacji słoików? Jedną z najskuteczniejszych jest ich zagotowanie w garnku z wodą. Większe słoiki powinny gotować się ok. 25 minut. Z kolei te mniejsze nie dłużej niż 15-18 minut. Coraz częściej pasteryzuje się przetwory poprzez pieczenie – słoiczki wystarczy położyć na blaszce i w temperaturze nieprzekraczającej 100°C zapiekać przez 30-40 minut.

Przygotowujecie domowe przetwory? Jakie są Wasze ulubione owoce, które do tego celu wykorzystujecie? 🙂