Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku

Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem

Będąc na diecie bezglutenowej, odkrywam sporo alternatyw dla tradycyjnych dań.
Dzisiaj mam dla Was przepis na lasagne, która jest właśnie takim świetnym zamiennikiem tradycyjnej lasagne makaronowej 😉

Ponieważ bezglutenowe makarony do lasagne są ciężko dostępne, długo zastanawiałam się czym je zastąpić. Pomysł na to danie zrodził się po jednej z rozmów z moim przyjacielem Karolem, który prowadzi bloga Kosą po patelni. Karol wspomniał, że kiedy był dzieckiem, jego Mama często przygotowywała naleśnikowe spaghetti. I wtedy mnie olśniło! Skoro naleśniki sprawdziły się do przygotowania spaghetti, to sprawdzą się również do stworzenia lasagne 😀

I tak oto powstała moja wersja dania, którą dzisiaj Wam przedstawiam 😉

Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku

Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem - składniki na naleśniki

Do przygotowania naleśników do lasagne będziecie potrzebować:

  • 2 jajka
  • 60 g mąki ryżowej
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczyptę soli (u mnie sól himalajska)

Naleśniki smażę na patelni o średnicy 28 cm i z podanych proporcji wychodzi mi 5 sztuk 😉

Oczywiście moja wersja jest bezglutenowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście przygotowali naleśniki z Waszego sprawdzonego przepisu 😉

Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem - składniki

Do przygotowania naleśnikowej lasagne będziecie również potrzebować:

  • 400 g szpinaku mrożonego (możecie też użyć świeżego)
  • 130 g śmietany 18%
  • 1 łyżkę oleju lub masła
  • 4 małe ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 500 g sosu pomidorowego z pieczarkami (ja używam gotowego sosu pomidorowego z papryką i pieczarkami, który przygotowujemy do słoików na zimę)
  • żółtego sera (ja używam sera bez laktozy)

Wykonanie krok po kroku:

1. Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. W tym celu rozkłócamy jajka ze szczyptą soli przy pomocy montewki lub miksera, po czym po kolei dodajemy wodę, mąki w dowolnej kolejności oraz 2 łyżki oleju.
2. Całość mieszamy lub miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem - ciasto na naleśniki3. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 -30 minut.
4. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
5. Po usmażeniu dobrze jest je przykryć, aby troszkę zmiękły.
6. Teraz czas na przygotowanie szpinaku. Na oleju lub maśle podsmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
7. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem, aż się rozmrozi. W przypadku świeżego szpinaku, po prostu przez chwilę go podsmażamy 😉
8. Na koniec doprawiamy go solą oraz pieprzem i dodajemy śmietanę. Wszystko dusimy jeszcze przez moment, aby smaki się połączyły.Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem - sos szpinakowy9. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu.
10. W naczyniu żaroodpornym układamy pierwszy naleśnik, smarujemy go sosem pomidorowym i posypujemy startym serem żółtym.Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem - pierwsza warstwa11. Przykrywamy drugim naleśnikiem i smarujemy go sosem szpinakowym.
12. Na trzeci naleśnik nakładamy sos pomidorowy i posypujemy startym serem, a na czwarty znowu sos szpinakowy.
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem - druga warstwa13. Piąty, ostatni naleśnik, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy starty serem lub przykrywamy plasterkami sera.
14. Gotową lasagne wkładamy do rozgrzanego piernika i zapiekamy przez 25 minut.
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem - do piekarnika
15. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, zanim przystąpimy do krojenia.

Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem - gotowa

 

I to już wszystko. Nasza naleśnikowa lasagne ze szpinakiem jest już gotowa. Możemy ją teraz pokroić jak tort i podać 😉
Mnie najbardziej smakuje polana ketchupem.

Koniecznie dajcie znać, czy lubicie takie zamienniki tradycyjnych dań 😉

Smacznego! 🙂

A jeśli szukacie pomysłu na podwieczorek, polecam gryczane gofry 😉

Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku