Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku

Kotleciki z kalafiora i cukinii

Jeśli śledzicie mojego bloga, to zapewne wiecie, że jestem świeżo po detoksie na diecie warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej. Jednak to jeszcze nie koniec, ponieważ z diety tej trzeba jeszcze wyjść tak, aby nie zaprzepaścić jej efektów. W tym tygodniu do swojej diety włączyłam zakazane dotąd warzywa i owoce, a także odrobinę tłuszczów roślinnych.

Ponieważ wielu z Was pyta mnie, co jem w trakcie tego wychodzenia z postu dr Dąbrowskiej, postanowiłam podzielić się z Wami jednym z moich przepisów na proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Są to kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i oczywiście bezglutenowe.
Polecam je nie tylko tym, którzy wychodzą z postu, ale również tym, którzy dbają o linię, bo kotleciki są jak najbardziej fit 😀

Z podanych przeze mnie porcji wychodzi ok. 14-18 sztuk kotlecików, w zależności od ich rozmiaru 😉

Kotleciki z kalafiora i cukinii – przepis krok po kroku

Do przygotowania kotlecików będziecie potrzebować:

  • 1 średniej wielkości kalafiora
  • 2 średnie lub 3 małe cukinie
  • 1 cebulę (ja używam fioletowej, ale może być również zwykła)
  • 1 cebulę dymkę
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek (może być również olej)
  • przypraw – ja używam soli himalajskiej, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej i ostrej oraz kurkumy

Przygotowanie krok po kroku:

1. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy przez ok. 10 minut i rozdrabiamy widelcem.
2. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, po czym odciskamy z wody.
3. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
4. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a dymkę myjemy i kroimy w krążki.
5. Pokrojone cebule wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy.Kotleciki z kalafiora i cukinii - przygotowywanie masy na kotleciki6. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku.
7. Z powstałej masy formujemy kotleciki – nabierając solidną porcję na łyżkę i formując kulki, które później delikatnie spłaszczamy.Kotleciki z kalafiora i cukinii - formowanie kotlecików8. Tak przygotowane kotleciki, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.Kotleciki z kalafiora i cukinii - do piekarnika
9. Po tym czasie, wyciągamy upieczone kotleciki z piekarnika.

 

I to już wszystko. Nasze wegańskie kotleciki z kalafiora i cukinii są już gotowe! Teraz wystarczy je podać i delektować się smakiem 😉
Według mnie, najlepiej smakują w towarzystwie surówki lub młodych warzyw gotowanych na parze.

Kotleciki z kalafiora i cukinii - gotowe

Lubicie takie warzywne kotleciki? Zdarza się Wam je przygotowywać? A może macie jakieś ulubione? Jeśli tak, koniecznie dajcie znać! 😉

 

Smacznego! 🙂

 

A jeśli szukacie przepisu na wywar warzywny, koniecznie zajrzyjcie tutaj:

Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku