Kopytka jaglane z czarnuszką – przepis krok po kroku

0

Kopytka jaglane z czarnuszką

Kopytka to kolejny ze smaków mojego dzieciństwa, który uwielbiam.
Moja Babcia bardzo często przygotowywała je na obiad. Ja najbardziej lubiłam klasyczne – polane rozpuszczonym masełkiem – dla mnie miały cudowny smak! 😉

Moja wersja kopytek jest oczywiście bezglutenowa, a w dodatku lżejsza i bardziej fit 😉
Kasza jaglana idealnie nadaje się do ich przygotowania, a w połączeniu z czarnuszką, tworzy naprawdę wyjątkowy smak!

Podane przeze mnie proporcje wystarczają na przygotowanie porcji dla dwóch osób.

Kopytka jaglane z czarnuszką – przepis krok po kroku

Kopytka jaglane z czarnuszką składniki

Do przygotowania kopytek będziecie potrzebować:

  • 140 g suchej kaszy jaglanej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżkę masła
  • wody do gotowania kaszy oraz do gotowania kopytek
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczki czarnuszki
  • soli do smaku (ja, jak zawsze, używam soli himalajskiej)

Wykonanie krok po kroku:

1. Kaszę jaglaną gotujemy w proporcji 1:3 (jedna porcja kaszy na 3 porcje wody np. 0,5 szklanki kaszy na 1,5 szklanki wody).

Mój sprawdzony sposób na gotowanie kaszy jaglanej jest taki:

  • Suchą kaszę prażę na suchej patelni, stale mieszając do momentu, aż zrobi się jaśniejsza i zacznie pachnieć.
  • Przerzucam kaszę na sito i dokładnie płuczę zimną wodą, po czym otrząsam z wody.
  • Wypłukaną kaszę wrzucam na gotującą się, osoloną wodę i gotuję na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Kaszy podczas gotowania nie należy mieszać.
  • Po tym czasie odstawiam kaszę na kolejne 15 minut, aby doszła, również pod przykryciem.

2. Ugotowaną i ostudzoną kaszę mielimy w maszynce do mielenia mięsa przez najmniejsze oczka.Kopytka jaglane z czarnuszką mielenie3. Do zmielonej kaszy dodajemy sól, kurkumę oraz czarnuszkę i mieszamy, kosztując, czy jest dobrze doprawiona.
4. Kiedy nasza mieszanka ma idealny smak, dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto nie powinno się kleić.
5. Z tak przygotowanego ciasta, formujemy wałeczki, które delikatnie spłaszczamy i kroimy pod ukosem na kawałki.

Kopytka jaglane z czarnuszką krojenie

6. Przygotowane w ten sposób kopytka wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem kilku kropel oleju i gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
7. Ugotowane kopytka przekładamy łyżką cedzakową na talerz.

Kopytka jaglane z czarnuszką gotowe

I to wszystko. Nasze kopytka są już gotowe.
Mnie najbardziej smakują polane rozpuszczonym masłem. Można je również podawać z sosem lub dipem szpinakowym, albo na słodko – polane śmietaną i posypane cukrem 😉

Smacznego! 🙂

 

A jeśli szukacie innego przepisu z kaszy jaglanej, polecam zapiekankę:

Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku