Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami – przepis krok po kroku

Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami
Odkąd nauczyłam się przygotowywać risotto, jestem jego wielką fanką.
Jednak teraz, kiedy jestem świeżo po diecie dr Dąbrowskiej, ryż jest dla mnie póki co zbyt ciężkostrawny. Postanowiłam zatem zamienić ryż na kaszę gryczaną i zamiast risotta, przyrządzać kaszotto 😉

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na moją ulubioną wersję kaszotto z dodatkiem pieczarek, pomidorów i kukurydzy. Jest ono proste w przygotowaniu i oczywiście bezglutenowe 😉

Danie to świetnie nadaje się na obiad, na kolację lub na lunch. Można śmiało przygotować je dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy 🙂

Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami 

Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami - składniki

Do przygotowania kaszotto będziecie potrzebować:

  • 300 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 400 g pieczarek
  • 1 dużego pomidora lub 2 małych
  • 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa)
  • 2 ząbków czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 750 ml wywaru warzywnego lub bulionu*
  • 4 łyżek oleju lub oliwy
  • 4 łyżek łuskanego słonecznika – opcjonalnie
  • przypraw – u mnie są to: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra oraz kminek

* Przepis na prosty wywar warzywny znajdziecie TUTAJ. Możecie przyrządzić go również na maśle lub oleju kokosowym, dusząc na nim warzywa przez 5 minut, a dopiero później zalać je wrzątkiem, dodać przyprawy i gotować 😉


Wykonanie krok po kroku:

1. Kaszę wsypujemy na sito, dokładnie płuczemy zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia.
2. Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię, żeby puściły wodę i się podsmażyły. Można dodać do nich szczyptę soli, a pod koniec smażenia, nieco masła, by je przyrumienić.
3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami - podsmażamy kaszę z cebulą i czosnkiem4. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju lub oliwie, po czym dodajemy do nich kaszę i smażymy przez ok. 5 minut na średnim ogniu, co chwilę mieszając.
5. Po tym czasie, podlewamy całość chochelką wywaru, mieszamy i dusimy. Czynność powtarzamy, aż wywar się skończy.Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami - dolewamy wywaru
6. W międzyczasie, na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy słonecznik i podprażamy go.
7. Przed dolaniem ostatniej porcji wywaru, dodajemy pieczarki oraz kukurydzę i dusimy wszystko razem, aż do odparowania wywaru.Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami - dodajemy pieczarki i kukurydzę8. Pod sam koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz przyprawy i jeszcze przez moment dusimy.Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami - dodajemy pomidory i przyprawy9. Gdy kaszotto będzie gotowe, posypujemy je prażonym słonecznikiem.

 

I to wszystko. Nasze kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami jest już gotowe! Teraz wystarczy je tylko podać i rozkoszować się jego smakiem 😉

Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami - gotowe

Mieliście kiedyś okazję jeść kaszotto? Lubicie tego typu dania? A może wolicie klasyczne risotto? 😉

 

Smacznego! 🙂

A gdybyście mieli ochotę na zapiekankę, polecam ten przepis:

Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem – prosty i szybki przepis krok po kroku