Jesienna szarlotka bezglutenowa – prosty przepis krok po kroku

2

jesienna szarlotka bezglutenowa

Nie wiem jak Was, ale mnie jesień nastraja bardzo relaksacyjnie.
Wieczory najchętniej spędzałabym owinięta kocem, z kubkiem ulubionej herbaty, kakao lub gorącej czekolady.
Poza tym, jesień wyzwala we mnie Łasucha 😉 Częściej mam ochotę na coś słodkiego, bo jak już mam ten kubek ulubionego napoju, to aż się prosi o jakieś ciasto.

Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis, na bardzo prostą, jesienną szarlotkę, pachnącą cynamonem – oczywiście bez glutenu 😉

Szarlotkę piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm.

Jesienna szarlotka bezglutenowa – prosty przepis krok po kroku

jesienna szarlotka bezglutenowa - składniki

Do przygotowania szarlotki będziecie potrzebować:

  • 10 dkg mąki ryżowej
  • 5 dkg mąki kukurydzianej
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 12 dkg cukru kryształu
  • Cukier waniliowy ok 1-2 dkg
  • 3 łyżeczki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dkg schłodzonego masła lub margaryny (można zmieszać)

jesienna szarlotka bezglutenowa - jabłka

  • 1 kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • Łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • Cukier kryształ – do smaku, by jabłka były dobrze słodkie, co podkreśli ich smak

Wykonanie krok po kroku:

1. Do miski wkładamy wszystkie suche składniki oraz śmietanę.
2. Masło/margarynę ścieramy na jarzynowych oczkach.
Można też wszystkie składniki wyłożyć na kuchenny blat i całość posiekać nożem.
3. Ciasto zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania.

jesienna szarlotka bezglutenowa - ciasto

4. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą lub wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego, po czym umieszczamy na ok 30 minut w zamrażalniku.
Gdy chcemy umieścić je w lodówce, zostawiamy je tam na ok 1 godzinę.
5. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarku, na grubych oczkach jarzynowych. Dodajemy cukier i cynamon. Sprawdzamy smak, po czym opcjonalnie możemy dodać mąkę ziemniaczaną dla lepszego związania jabłek podczas pieczenia.

jesienna szarlotka bezglutenowa - jabłka starte

6. Smarujemy formę tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
7. Połową kuli ciasta wykładam spód – jeśli nie uda nam się rozwałkować, możemy nałożyć kawałkami i dłonią rozprowadzić, by powstała w miarę równej grubości warstwa.
8. Pozostałą połowę ciasta odkładamy do lodówki.

jesienna szarlotka bezglutenowa - upieczone ciasto

9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na ok 15 minut (aż się lekko zarumieni).
10. Po wyjęciu, nakładamy przygotowaną masę jabłkową i ścieramy na grubych oczkach tarki drugą połowę ciasta.


11. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.
12. Po wyjęciu i przestudzeniu, możemy szarlotkę posypać cukrem pudrem.

jesienna szarlotka bezglutenowa - upieczona szarlotka

Ciasto jest pyszne, kruche i delikatne.
Mnie najlepiej smakuje w towarzystwie ulubionej kawy 😉

A jakie są Wasze ulubione jesienne ciasta? Koniecznie podzielcie się ze mną swoimi typami! 🙂

Smacznego! 🙂