Jarzynka a la Vegeta – prosty przepis krok po kroku

14

jarzynka a la vegeta

Jako, że jesień jest idealnym czasem na robienie przetworów na zimę, postanowiłam podzielić się z Wami moim sprawdzonym przepisem na jarzynkę, która świetnie się sprawdza w trakcie zimowego gotowania.

Jest ona nie tylko idealnym dodatkiem do potraw, ale również świetną bazą do zup i sosów.
Dzięki niej, można w szybki sposób przygotować wywar, bez konieczności stosowania kostek rosołowych, czy przypraw typu Vegeta.
W dodatku jej przygotowanie jest bardzo proste, choć wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy jest tego warty! 🙂

Z podanych przeze mnie proporcji, powinno wyjść 10 – 12 półlitrowych słoików jarzynki.

Jarzynka a la Vegeta – prosty przepis krok po kroku

jarzynka a la vegeta - składniki

Do przygotowania jarzynki będziecie potrzebować:

  • 1 kg marchwi
  • 1 kg pietruszki
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg pomidorów
  • ½ kg selera
  • ½ kg pora
  • zielenina: natki pietruszki, naci selera, koperku (według uznania)
  • 1 kg soli (ja używam różowej soli himalajskiej)

Sposób przygotowania krok po kroku:

1. Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz selera obieramy i myjemy. Pomidory, pory oraz zieleninę dokładnie myjemy.

jarzynka a la vegeta - mielimy w maszynce

2. Wszystkie warzywa mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Możemy je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, aby ułatwić sobie ich wrzucanie do otworu maszynki.

Jeśli nie posiadacie maszynki do mięsa, możecie je równie dobrze zetrzeć na tarce, a zieleninę posiekać. Użycie maszynki do mielenia mięsa jest po prostu szybszym i wygodniejszym sposobem.

jarzynka a la vegeta - mieszam z solą

3. Zmielone lub starte warzywa mieszamy z solą. Ważne jest dokładne wymieszanie tak, aby dobrze rozprowadzić sól.

4. Tak przygotowaną jarzynkę nakładamy do słoików i zakręcamy.

jarzynka a la vegeta

Ito już wszystko! Nasza jarzynka jest już gotowa. Można ją teraz odstawić lub od razu używać 😉

A Wy robicie przetwory na zimę? Koniecznie dajcie znać, jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy! 🙂

 

A jeśli szukacie innych sprawdzonych przepisów na przetwory, koniecznie zajrzyjcie na bloga Kosą po patelni!
Znajdziecie tam wiele ciekawych przepisów, które z pewnością Was zainspirują! 🙂

  • hmmm takiej jeszcze nigdy nie robiłem zazwyczaj przygotowuję suszoną w formie przyprawy – ciekawy pomysł

    • My robimy co roku 😉

      • sabka669

        Jak długo można ją przechowywać?

        • U mnie stoi całą zimę 😉 Sól dobrze konserwuje, ale warto ją przechowywać w chłodnym miejscu 🙂

          • Urszula Galikowska

            Witam. Właśnie skończyłam robić Vegetę wg Pani przepisu. Ile mniej więcej dodawać jej do zupy?

          • Dzień dobry 🙂
            Ciężko powiedzieć, bo wszystko zależy od ilości zupy i preferencji smakowych 😉 Ja zawsze zaczynam od jednej łyżki i kosztując, dodaję po trochu, aż będzie odpowiednio słona.
            Oczywiście nie używam już wtedy soli, bo sama jarzynka jest wystarczająco słona.
            Pozdrawiam serdecznie 🙂

          • Urszula Galikowska

            Dziękuję bardzo

          • Bardzo proszę i życzę smacznego gotowania! 🙂

  • Ja już tak długo nie używam przypraw typu Warzywko czy Vegeta, że nie pamiętam jak wygląda opakowanie… ale kusisz, trzeba spróbować! 🙂

  • Anna Starczewska

    a trzeba te słoiczki zagotować ?