Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku

gryczane gofry bezglutenowe

Pozostając w temacie smaków dzieciństwa, dzisiaj mam dla Was przepis na kolejną słodką przekąskę.
Gofry najbardziej kojarzą mi się z latem i z wakacjami, ponieważ wtedy najczęściej je jadałam. Najbardziej lubiłam takie z bitą śmietaną i owocami – brzoskwiniami, truskawkami, czy malinami.

Ostatnio zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam odkurzyć swoją gofrownicę 😉
Przetestowałam wiele przepisów na gofry bezglutenowe, ale żaden nie sprawił, że były one chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, jak te tradycyjne. Dlatego metodą prób i błędów dostosowywałam składniki oraz proporcje, aby powstał przepis idealny 😉

Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi 13-14 gofrów prostokątnych.

gryczane gofry bezglutenowe - składniki

Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku

Do wykonania gofrów będziecie potrzebować:

  • 200 g mąki gryczanej lub zmielonej kaszy gryczanej niepalonej *
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 350 ml wody
  • 80 ml oleju do ciasta + olej do smarowania gofrownicy
  • 80 g cukru trzcinowego (można również użyć ksylitolu, wtedy będą bardziej fit 😉 )
  • gofrownicy 😉 (Ja używam gofrownicy marki Dezal, model 301.4)

*Ja używam kaszy gryczanej niepalonej, którą uprzednio mielę w młynku do kawy ;)

Wykonanie krok po kroku:

gryczane gofry bezglutenowe - przygotowanie ciasta

1. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, na puszystą masę.
2. Rozgrzewamy gofrownicę.
3. Do ubitych jajek dodajemy kolejno: olej, wodę oraz mąki z proszkiem do pieczenia i cały czas miksujemy.
Ciasto miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

gryczane gofry bezglutenowe - gotowe ciasto4. Kiedy gofrownica jest już dobrze nagrzana, smarujemy jej kratki niewielką ilością oleju. Najlepiej to zrobić przy pomocy pędzelka, aby olej rozprowadził się równomiernie. Dzięki temu, zapobiegniemy przywieraniu gofrów do kratek gofrownicy.
5. Przy pomocy chochelki wlewamy porcję ciasta tak, aby wypełniło zagłębienia gofrownicy.
gryczane gofry bezglutenowe - pieczenie gofrów6. Zamykamy gofrownicę i pieczemy gofry aż do uzyskania złotego koloru.
Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, dlatego po 2-3 minutach, warto sprawdzić ich kolor.
7. Gotowe gofry przekładamy na talerz z pomocą drewnianej lub teflonowej łopatki.
Jeśli gofry nie chcą się oderwać od kratek gofrownicy oznacza to, że była za mało posmarowana olejem.
Jeśli gofry się rozwarstwiają oznacza to, że gofrownica nie była wystarczająco rozgrzana.

gryczane gofry bezglutenowe - gotowe

I to wszystko. Nasze gofry są gotowe do podania z ulubionymi dodatkami.
Oczywiście, najlepiej podawać je kiedy są ciepłe 😉

Smacznego! 🙂

 

A jeśli macie ochotę na bezglutenowe ciasto, polecam czekoladowe brownie 😉

Bezglutenowe Brownie, czyli prosty przepis na ciasto czekoladowe krok po kroku