Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku

Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym

Dzisiaj mija piąty tydzień mojej diety, czy jak kto woli postu według zasad dr Ewy Dąbrowskiej, czas więc na kolejny przepis.
Tym razem będzie to jarska odsłona jednego z największych klasyków kuchni polskiej, czyli gołąbków 😉

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię gołąbki, zarówno te klasyczne, z ryżem i mięsem mielonym oraz te z kaszą gryczaną i grzybami. Nie mogłam więc sobie odmówić gołąbków na obecnej diecie i muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych dań, które przygotowuję praktycznie co tydzień.

Jeśli tak jak ja jesteście fanami gołąbków, koniecznie wypróbujcie ten przepis! 🙂

Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej)

Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym - składniki

Do przygotowania gołąbków będziecie potrzebować:

  • 1 średniej wielkości główki młodej kapusty (może też być zwykła, biała kapusta)
  • 6 średniej wielkości marchewek lub 8 małych
  • 2 korzeni pietruszki
  • 2 cebul
  • 2 ząbków czosnku
  • 1/2 jabłka
  • ½ pęczka selera naciowego (opcjonalnie)
  • 3-4 garści szpinaku (opcjonalnie)
  • 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • przypraw – u mnie jest to sól himalajska, pieprz ziołowy, słodka papryka, kurkuma, kminek mielony, papryka wędzona lub ostraGołąbki warzywne z sosem pomidorowym - składniki na sos

Do przygotowania sosu będziecie potrzebować:

  • 4 większych pomidorów
  • przypraw – u mnie jest to sól himalajska, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, kurkuma oraz słodka papryka

Wykonanie krok po kroku:

1. Kapustę myjemy, wycinamy głąb, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i przez chwilkę gotujemy, aż zmięknie. Trzeba uważać, aby się nie rozgotowała, bo wtedy liście będą się rwać.
2. Kiedy będzie już miękka, wyciągamy pojedyncze liście i układamy jeden na drugim na wypukłym naczyniu, np. na misce.Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym - przygotowanie liści kapusty3. Marchew, pietruszkę, selera naciowego oraz jabłko, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
4. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
5. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym - przygotowanie farszu6. Na koniec dodajemy przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i jeszcze przez moment dusimy.
7. W międzyczasie myjemy szpinak, odcinamy ogonki i blanszujemy na patelni z odrobiną wody. Możemy go w trakcie odrobinę posolić.Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym - przygotowanie szpinaku8. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopniu.
9. Kiedy mamy gotowy farsz, możemy przystąpić do zawijania naszych gołąbków. Najpierw jednak wycinamy z liści zewnętrzne łyko, aby łatwiej się zawijały.Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym - przygotowanie liści do zawijania10. Na tak przygotowany liść, kładziemy solidną łyżkę farszu, dodajemy nieco szpinaku i zawijamy.Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym - zawijanie gołąbków11. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 20 – 30 minut.
12. Pomidory myjemy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i przez chwilę dusimy, aż zmiękną i zrobi się z nich sos.
13. Na koniec dodajemy przyprawy i całość blendujemy.Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym - przygotowanie sosu14. Po upływie 20 – 30 minut wyciągamy gołąbki z piekarnika.

 

I to już wszystko. Nasze gołąbki warzywne są już gotowe. Teraz wystarczy polać je przygotowany sosem pomidorowym i podać. Mam nadzieję, że taka jarska wersja gołąbków przypadnie Wam do gustu 😉

Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym - gotowe

Koniecznie dajcie znać, czy lubicie gołąbki i czy kiedykolwiek mieliście okazje jeść je w wersji warzywnej.

 

Smacznego! 🙂

 

A jeśli szukacie pomysłów na podwieczorek lub słodki obiad, polecam ryż z kalafiora z jabłkami:

Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku