Frużelina czereśniowo-jabłkowa – przepis krok po kroku

Frużelina czereśniowo-jabłkowa

Sezon na czereśnie trwa w najlepsze i wiem, że wiele osób szuka pomysłów na ich wykorzystanie.
Sama dostałam w tym tygodniu całą skrzynkę czereśni od mojej Cioci i stwierdziłam, że takiej ilości na pewno nie przejemy 😉
W dodatku, w gratisie dostałam sporo jabłek, które też trzeba było jakoś spożytkować.

Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z moją propozycją wykorzystania tych owoców i z przepisem na pyszną frużelinę, która nadaje się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast, gofrów czy naleśników.

Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową z 2 kg czereśni 😉

 

Frużelina czereśniowo-jabłkowa

Frużelina czereśniowo-jabłkowa - składniki

Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować:

  • 1 kg czereśni
  • 1 kg jabłek
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 35 g skrobii ziemniaczanej
  • 3 łyżeczek żelatyny 
  • 12 łyżek wody
  • 3 łyżek soku z cytryny
  • ½ łyżeczki cynamonu

Wykonanie krok po kroku:

1. Czereśnie myjemy, drylujemy i przekrawamy na pół. Dzięki temu sprawdzimy również, czy na pewno pozbyliśmy się pestek 😉
2. Tak przygotowane czereśnie wrzucamy do garnka, dodajemy do nich 50 g cukru i dusimy na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia cukru, po czym odstawiamy z ognia.
Frużelina czereśniowo-jabłkowa - przygotowanie czereśni3. W międzyczasie, żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i odstawiamy, by napęczniała.
4. Skrobię ziemniaczaną zalewamy 7 łyżkami zimnej wody i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Frużelina czereśniowo-jabłkowa - skrobia ziemniaczana i żelatyna5. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę.
6. Pokrojone jabłka obtaczamy w cukrze oraz cynamonie i podsmażamy je na suchej patelni, do momentu aż zmiękną, po czym odstawiamy z ognia.
Frużelina czereśniowo-jabłkowa - przygotowanie jabłek7. Do garnka z czereśniami dodajemy jabłka i mieszamy wszystko razem.
8. Następnie stawiamy garnek na małym ogniu, a do owoców dodajemy sok z cytryny oraz skrobię ziemniaczaną wymieszaną z wodą i podgrzewamy do zagotowania, cały czas mieszając. Gotujemy przez kilka mintu, po czym zdejmujemy garnek z palnika.
9. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia.
Frużelina czereśniowo-jabłkowa - do słoików10. Gorącą frużelinę przekładamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia, stawiając je do góry dnem. Dzięki temu, słoiczki szczelnie się zamkną.

 

I to już wszystko! Nasza frużelina czereśniowo-jabłkowa jest już gotowa 🙂
Teraz możemy przy jej pomocy przygotować ulubione desery, słodkie śniadania czy inne dania na słodko 😉

Jeśli chcielibyście ją przechowywać przez zimę, warto dla pewności zapasteryzować frużelinę w słoikach.

Frużelina czereśniowo-jabłkowa - gotowa

A Wy lubicie czereśnie? Koniecznie dajcie znać, do czego najchętniej je wykorzystujecie! 😉

Smacznego! 🙂

 

A jeśli macie ochotę na gofry z frużeliną, polecam mój przepis na bezglutenowe gofry gryczane:

Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku