Domowy budyń bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku

domowy budyń bez glutenu i laktozy

Szaruga za oknem nie nastraja pozytywnie, trzeba więc wziąć sprawy w swoje ręce i zadbać o drobne przyjemności, które poprawią nam nastrój. A jak wiadomo, nic nie poprawia humoru lepiej, niż słodka przekąska.
Dlatego dzisiaj mam dla Was prosty przepis na domowy budyń, który idealnie się sprawdzi jako małe słodkie co nieco.

Pamiętam, że w dzieciństwie bardzo lubiłam, kiedy Babcia przygotowywała nam budyń. Był on antidotum na wszelkie smutki i smuteczki.
Moja wersja nie zawiera glutenu, laktozy ani innych polepszaczy smakowych. W dodatku idealnie sprawdzi się nie tylko jako budyniowa przekąska, ale również jako baza pod masy do ciast.

Oczywiście proporcje można dostosowywać do własnych potrzeb, ponieważ z podanych przeze mnie, wychodzi dosyć sporo budyniu 😉

Domowy budyń bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku

domowy budyń bez glutenu i laktozy - składniki

Do przygotowania budyniu będziecie potrzebować:

  • 1 l mleka ryżowego lub innego mleka bez laktozy
  • 2-3 żółtka jajek
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego, zwykłego lub ksylitolu
  • 1 łyżkę cukru waniliowego (jeśli nie macie prawdziwego cukru waniliowego, możecie dodać wanilinowy, ale w mniejszej ilości)

Wykonanie krok po kroku:

1. Z 1 l mleka odlewamy 200 ml (szklankę).
2. Do pozostałej części mleka dodajemy cukier trzcinowy oraz waniliowy i zagotowujemy.

domowy budyń bez glutenu i laktozy - prygotowywanie3. Do odlanej wcześniej części mleka dodajemy żółtka oraz mąki i dokładnie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki.
4. Kiedy mleko z cukrem się zagotuje, zmniejszamy nieco ogień i powoli wlewamy mieszankę z żółtkami i mąkami, cały czas mieszając.

domowy budyń bez glutenu i laktozy - gotowanie5. Gdy składniki dobrze się połączą, zmniejszamy ogień do minimum i od czasu do czasu mieszkając, gotujemy całość przez ok. 2-3 minuty. Uważajmy przy tym, by budyń nie przywarł do spodu naczynia.

domowy budyń bez glutenu i laktozy - gotowy

 

I to wszystko. Nasz budyń jest już gotowy.
Oczywiście w trakcie gotowania możemy do niego dodać kakao lub karob, aby otrzymać budyń kakaowy lub czekoladowy.
Można również zrobić wersję owocową, dodając po prostu owoce lub zagęszczony sok.
Ja lubię podawać go z domowym sokiem malinowym.

Smacznego! 🙂

 

A jeśli szukacie przepisu na pyszne ciasteczka bezglutenowe, polecam te:

Bezglutenowe ciasteczka deserowe – prosty przepis krok po kroku