10
Sie
2017
1
chleb bezglutenowy bez jajek i mleka

Chleb bezglutenowy bez jajek i mleka – prosty, domowy przepis :)

Dziś dość nietypowy post, ponieważ chcę podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony, a w dodatku prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, chleb bezglutenowy bez jajek i mleka.

Na diecie bezglutenowej jestem już kilka lat, bardziej z konieczności, niż z wyboru.
Kiedy okazało się, że mam alergię na gluten (czy jak kto woli nietolerancję glutenu), wydawało mi się, że wykluczenie go z codziennej diety będzie bardzo trudne. Bo jak tu obyć się bez chleba?
Na szczęście w takich sytuacjach z pomocą przychodzi nam Internet, który jest skarbnicą wiedzy wszelakiej.

Przepis ten znalazłam dawno temu, troszkę zmodyfikowałam pod własny smak i wykorzystuję go do dziś.

Przepis na chleb bezglutenowy bez jajek i mleka – krok po kroku

chleb bezglutenowy, bez jajek i mleka

Do przygotowania chleba będziecie potrzebować:

  • 40 dag mąki gryczanej białej lub kaszy gryczanej niepalonej (ja preferuję tę opcję i po prostu mielę kaszę w młynku do kawy),
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 450 ml letniej wody (o temperaturze max. 40 stopni),
  • 2 łyżeczek cukru (u mnie cukier trzcinowy),
  • 1 łyżeczki soli (ja używam himalajskiej),
  • ulubionych ziaren – u mnie jest to siemię lniane, słonecznik, pestki dyni i sezam,
  • tłuszczu do posmarowania foremki,
  • mielonego siemienia lnianego, mąki jaglanej lub kminku (mielonego i całego) – do wysypania formy (można też wyłożyć ją grubym papierem do pieczenia, ale ja lubię, kiedy chleb ma dodatkową posypkę 😉 )

Chleb piekę w keksówce o wymiarach: 31 x 11 x 7 cm.

Wykonanie krok po kroku:

1. Drożdże mieszamy z cukrem i odstawiamy na około 5 minut, aby urosły.
2. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy zmielonym siemieniem, mąką jaglaną lub kminkiem, lub po prostu wykładamy papierem do pieczenia.

chleb bezglutenowy, bez jajek i mleka - składniki

3. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, wodę oraz sól i dokładnie mieszamy. Ważne jest, aby nie pozostały żadne grudki z mąki!
4. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy ziarna (opcjonalnie kminek) i ponownie mieszamy, po czym odstawiamy na 20 minut, pod przykryciem, najlepiej w ciepłe miejsce.

chleb bezglutenowy, bez jajek i mleka

5. Po tym czasie, jeszcze raz delikatnie mieszamy wyrośnięte ciasto, przekładamy go do formy i odstawiamy na kolejne 15 minut (w ciepłe miejsce).
6. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, bez termoobiegu.

chleb bezglutenowy, bez jajek i mleka

7. Chleb pieczemy przez 45 – 50 minut. Ja piekę na pierwszy poziomie piekarnika od dołu, aby nie przypiekł się zbytnio od góry.
W czasie pieczenia wierzch chleba można spryskiwać wodą (1 – 2 razy).

chleb bezglutenowy, bez jajek i mleka

8. Upieczony chleb wyciągamy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodam, że najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły z samym masłem 😉

Dajcie znać, czy i Wam zdarzało się piec chleb w zaciszu własnego domu.
A może, tak jak ja, pieczecie chleby regularnie?

Jeśli skorzystacie z mojego przepisu, koniecznie pochwalcie się zdjęciami swoich chlebków na Instagramie lub Facebook’u! Będzie mi bardzo miło, jeśli do zdjęcia dodacie hashtag: #okiemblondynki 😉

Smacznego! 🙂

  • Na pewno wypróbuję ten przepis. Chlebek wygląda obłędnie!

    • Koniecznie daj znać, czy Ci smakował! 🙂