Cebulka a la chutney do śledzi i nie tylko – prosty przepis krok po kroku

1

Cebulka do śledzi

Ponieważ zbliżają się ostatki adwentowe i Andrzejki, chciałabym w najbliższych postach podzielić się z Wami przepisami, które mogą się przydać w trakcie przygotowywania imprez, czy spotkań z tej okazji.

Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty przepis na cebulkę a la chutney, która świetnie nadaje się nie tylko jako dodatek do śledzika, czy wędlin, ale również do kanapek 😉
Dodatkowo cebula ma właściwości zdrowotne, o których chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Z tego względu, wspaniale się sprawdzi w tym jesiennym okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienia, czy grypę.

Jest to przepis, którym dawno temu podzieliła się ze mną moja Babcia, a przecież babcie wiedzą, co najlepsze! 😉

 

Cebulka a la chutney do śledzi i nie tylko – prosty przepis krok po kroku

Cebulka do śledzi - składniki

Do przygotowania cebulki będziecie potrzebować:

  • 1 kg cebuli
  • 1 mały koncentrat pomidorowy (200 g)
  • 3-4 łyżki oleju
  • około 1 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczkę cukru (ja, jak zawsze, dodaję cukier trzcinowy)
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku (ja używam soli himalajskiej oraz pieprzu ziołowego)

 

Cebulka do śledzi - cebulka pokrojona

Wykonanie krok po kroku:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  2. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę.
    Cebulka do śledzi - cebulkę z przyprawami dusimy
  3. Kiedy cebulka będzie już dobrze zeszklona i zmięknie, dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, cukier, sól oraz pieprz i mieszamy.
  4. Całość podlewamy gorącą wodą, tak aby nie przykryła całkowicie cebuli, ale aby była ona zanurzona i dusimy.
    Cebulka do śledzi - dodajemy koncentrat pomidorowy
  5. Na koniec, kiedy cebula będzie miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy – według uznania. Ja dodaję ok. 2/3 słoiczka.
  6. Jeszcze przez chwilkę wszystko dusimy, aby całość się przegryzła.
    Cebulka do śledzi - cebulka gotowa


I to wszystko. Nasza cebulka jest już gotowa!

Moim zdaniem, idealnie smakuje jeszcze ciepła, jako dodatek do domowego, świeżo upieczonego chleba 😉 (przepis na domowy chleb bezglutenowy znajdziecie TUTAJ)

Smacznego! 🙂

 

A jeśli szukacie inspiracji na pyszne ciasto, którym można uraczyć swoich gości, polecam mój sernik! 😀

  • Super sprawa, na święta do śledzika też jak znalazł! 🙂