Bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec – przepis krok po kroku

4

bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec
Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty przepis na danie, które można podawać zarówno jako przekąskę na zimno, jak i danie obiadowe, czyli roladki naleśnikowe – oczywiście bez glutenu 😉

Nadzienie do takich roladek możemy przygotować sami, według własnej fantazji kulinarnej lub skorzystać z gotowych rozwiązań.
Ja skorzystałam z gotowych past warzywnych Wawrzyniec, które moim zdaniem idealnie się do tego nadają! 🙂

Bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec – przepis krok po kroku

bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec - składniki na ciasto

Do przygotowania ciasta na naleśniki będziecie potrzebować:

  • 2 jajka
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 230 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczyptę soli

Naleśniki smażę na patelni o średnicy 28 cm i z podanych proporcji wychodzi mi 6 sztuk.

bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec - pasty

Jako nadzienie, wykorzystałam 4 pasty warzywne Wawrzyniec:

  • Z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką
  • Z grillowaną cukinią i curry
  • Z grillowanym bakłażanem
  • Z suszonymi pomidorami i żurawiną

Wykonanie krok po kroku:

bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec - ciasto na naleśniki

1. Jajka ze szczyptą soli rozkłócamy montewką lub mikserem, po czym po kolei dodajemy wodę, mąki w dowolnej kolejności oraz 2 łyżki oleju.
2. Mieszamy lub miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 -30 minut.

bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec - naleśniki
4. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
5. Po usmażeniu dobrze jest je przykryć, aby troszkę zmiękły.

bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec - przygotowanie
6. Naleśniki smarujemy pastą warzywną i zawijamy w ruloniki.
7. Każdy z ruloników kroimy na kawałki.

bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec

Nasze naleśnikowe roladki są gotowe do podania jako przekąska na zimno.
Jeśli chcemy z nich zrobić danie obiadowe, układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok. 15 minut. Przed zapieczeniem, możemy je również posypać ulubionym serem żółtym 😉

Smacznego! 🙂

 

Pasty warzywne Wawrzyniec poznałam biorąc udział w kampanii ambasadorskiej Streetcom.
Pasty te idealnie nadają się zarówno do dań na zimno, jak i na ciepło. Śmiało można je stosować do kanapek, pierogów, naleśników, jak również do własnych eksperymentów kulinarnych 😉
Moim zdaniem, pasty Wawrzyniec są przepyszne! Są idealnie doprawione i niesamowicie wyraziste w smaku.

Polecam wypróbowanie tych past warzywnych, bo gotowanie z ich dodatkiem, to czysta przyjemność! 🙂

  • dobra myślałem czy kupić a teraz wiem, że koniecznie – mnie przekonałaś 🙂

  • Ania Kucharzyna

    Jeszcze nigdy nie trzymałam w ręku mąki ryżowej, może w końcu musi być ten pierwszy raz? 😀